Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisyliopiston tutkijalta suora ehdotus: Lyhyistä kotimaan lennoista pitäisi luopua – näin hän perustelee

Jyväskylän yliopiston julkaisema uusi tutkimus ehdottaa, että lyhyistä kotimaan lennoista pitäisi luopua Suomessa.

Ilmastollisesti esimerkiksi junalla matkustaminen olisi tutkijan huomattavasti paljon parempi vaihtoehto.

Tutkijatohtori Stefan Baumeister toteaa, että kiireiselle matkaajalle lentokone saattaa vaikuttaa nopealta matkustustavalta, mutta näin ei välttämättä ole.

– Otetaan esimerkkinä lento Kokkolan ja Helsingin välillä, joka kestää reilun tunnin. Kun tähän tuntiin lisätään matka lentokentälle, turvatarkastus, koneeseen nousu ja liikkuminen lentokentältä keskustaan Helsingin päässä, nousee matka-aika yli kolmeen ja puoleen tuntiin. Siis samaan kuin junamatka kaupunkien välillä, vertailee Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tutkimusta tehnyt Baumeister.

Hän huomauttaa, että keskustelussa lentoliikenteen ilmastovaikutuksista lyhyet lennot jäävän usein vähälle huomiolle. Ongelmallisena on pidetty pitkiä lomalentoja kaukokohteisiin.

Esimerkiksi yksi Thaimaan matka tuottaa yhtä suuret päästöt kuin vuoden kestävä yksityisautoilu, Baumeister laskee.

– Kun pohditaan konkreettisia keinoja vähentää lentoliikennettä ja päästöjä, ovat maan sisäiset lyhyet lennot kuitenkin selvästi kaukolentoja helpommin korvattavissa ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.

Toissa vuonna kotimaan lennoilla lensi Suomessa yli 2,7 miljoonaa matkustajaa.

Korvaamalla lyhyet lennot muilla vaihtoehdoilla, putoaisivat liikenteen hiilidioksidipäästöt merkittävästi.

– Kasvihuonepäästöt lyhyillä, alle 400 kilometrin lennoilla ovat liki kahdeksantoistakertaiset junamatkaan verrattuna. Yksityisautoilukin on tällaisilla välimatkoilla selvästi ympäristöystävällisempää, bussista puhumattakaan. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan konkreettisia, toteutettavissa olevia tekoja ja juuri sellaista tutkimus esittää, toteaa Baumeister.