Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkossa myydään 10-prosenttista lonkeroa – vahvempi versio olisi joutunut välittömästi "mustalle listalle"

Alkon valikoimaan on tullut tänä keväänä ennätysvahvaa Four Loko -lonkeroa, jossa on alkoholia peräti 10 prosenttia. Aiemmin vahvimmat lonkerot olivat 8-prosenttisia.

Hollannissa valmistettavan Four Lokon alkuperäisessä reseptissä oli alkoholia 14 prosenttia ja se sisälsi piristeenä muun muassa kofeiinia. Sellaisena Alko ei olisi ottanut juomaa myyntiin.

– Alkossa on tehty päätös, että emme myy alkoholijuomia, joissa on piristeitä. Four Lokon valmistajan verkkosivuilla kerrotaan, että vuoden 2010 jälkeen juoma ei ole sisältänyt guaranaa, tauriinia tai kofeiinia, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna

Maahantuoja Altia mainostaa lonkeroa Yhdysvaltojen suosituimpana ready to drink -juomana. Four Lokolla on maine limuviinana, jolla nuoret ihmiset yrittävät saada pään nopeasti sekaisin. Miten 10 prosenttinen lonkero sopii Alkon vastuullisuusohjelmaan?

– Alko ei ole hakenut tuotetta itse valikoimaansa, vaan se kuuluu tilausvalikoimaan. Maahantuojat voivat asettaa tilausvalikoimaan mitä tahansa tuotteita, jotka ovat lainmukaisia ja moitteettomia.

Harkitaanko Alkossa tuotteen ottoa vakiovalikoimaan?

– Emme ole katsoneet sitä tarpeelliseksi, Vilkuna sanoo.

Vakiovalikoiman tuotteita ei ole kaikissa Alkoissa. Uutuuslonkeroa löytyy Alkojen sivujen mukaan ainoastaan Tampereelta, Joensuusta, Hämeenlinnasta, Forssasta ja Loimaalta. Juomia voi kuitenkin tilata Alkon verkkokaupan kautta mihin tahansa myymälään.

Alkon valikoimassa on hedelmäisen Gold-maun lisäksi myös omenalta maistuva Sour-lonkero. Molemmat juomat myydään puolen litran tölkeissä ja ne maksavat 5,98 euroa.

Lonkerot herättävät huomiota alkoholimäärän lisäksi myös makeudellaan. Alkon sivujen mukaan Gold-juomassa on sokeria 120 grammaa litraa kohden.

Perinteisessä Hartwallin 5,5% -lonkerossa sokeria on 55 grammaa.