Valkoinen piha voittanut Sammontalon arkkitehtuurikilpailun – "runollinen ja tasapainoinen ehdotus"

Havainnekuva aulasta ehdotuksessa Valkoinen piha. Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini

toimitus

Nimimerkki ”Valkoinen piha” on voittanut Lappeenrannan Toimitilat Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun. Ehdotuksen tekijät ovat arkkitehdit Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini

Lappeenrannan kaupunki järjesti yleisen kaksivaiheisen suunnittelukilpailun Sammontalosta, joka sijoittuu Lappeenrannan läntisten alueiden aluekeskuksena toimivaan Sammonlahteen. Kilpailun ensimmäinen vaihe käynnistyi 31.8. ja päättyi 30.11.2018. Kilpailuohjelman mukaisia töitä saapui määräaikaan mennessä yhteensä 57 kappaletta.

Sammontalon arkkitehtuurikilpailussa toiseksi sijoittui ehdotus ”Katras” ja kolmanneksi ”Orbit”. Ehdotus ”Sammontalot” palkittiin lunastuksella ja ”Three amigos”, ”Blockchain” ja ”Oppimisen viinitarha” saivat kunniamaininnan.

Kilpailun voittanutta ehdotusta palkintolautakunta kehui runolliseksi ja tasapainoiseksi ehdotukseksi, joka istuu hyvin kaupunkikuvaan muodostaen mittakaavaltaan miellyttävän aukion kirkon ja Sammontorin yhteyteen.

Ehdotus hyödyntää punatiiltä materiaalina taitavasti ja se luo voimakkaan materiaalin tunnun yhdistäen rakennuksen luontevasti osaksi ympäröivää Sammonlahtea. Punatiilen merkitys osana Sammonlahden identiteettiä näkyi myös ehdotuksista annetuissa yleisöpalautteissa.

Sisätiloja palkintolautakunta piti kauniina ja hillittyinä, jotka muodostavat eriluonteisten avointen oppimistilojen polveilevan kudelman. Ehdotus hyödyntää hyvin luonnonvaloa ja rakennuksen käyttäjille avautuu useasta paikasta suora näkymä ulos.

Hankkeen jatkosuunnittelu on tarkoitus käynnistää välittömästi kilpailun päätyttyä. Jatkokehittämisessä kuullaan myös Sammontalon tulevia käyttäjiä ja alueen asukkaita. Sammontalon suunnittelun lisäksi käynnistetään alueen asemakaavamuutoksen laatiminen.

Jatkosuunnittelussa kiinnitetään huomiota mm. arvioinnin aikana ilmenneisiin parannusehdotuksiin ja ehdotukseen piilotettujen helmien rikkaaseen hyödyntämiseen. Palkintolautakunta kiinnitti huomiota esimerkiksi ehdotuksessa olevan sisäpihan ja ruokasalin väliseen kapeaan kannakseen, joka on suunnitelman hienoimpia kohtia ja jonka potentiaalia ei ole vielä ehdotuksessa täysin hyödynnetty.

Sammontalon on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Valmistuttuaan Sammontalo palvelee Lappeenrannan kaupungin läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa ja liikuntapalveluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää