Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousjohtaja perehtyi kaksi vuotta suomalaisten parisuhteisiin ja kirjoitti erokirjan – "Moni roikkuu huonossa liitossa"

Jatkaako yhdessä vai olisiko parempi erota? ”Sitku” ja ”mutku” ovat sanoja, jotka ohjaavat monen ihmisen elämää. Kati Niemen kirjoittama Rakkauden (r) evoluutio (Art House, 2019) on kirja, jonka tarkoituksena on ravistella ihmisten ajatusmaailmaa.

– Päätöksenteko on vaikeaa, ja kirjani tärkein viesti on, että tee päätös johonkin suuntaan, Kati Niemi sanoo.

Niemi itsekin on eronnut. Kirjaa tehdessään hän on tavannut kymmeniä ihmisiä, jotka voivottelevat elämäänsä, puhuvat rumasti puolisostaan ja kenties pettävätkin, mutta roikkuvat suhteessa silti.

– Ihmisen pitäisi ottaa vastuu omasta elämästään, kehittämisestään ja haastamisestaan. Jokaisen kannattaisi herätä miettimään, mitä elämältään haluaa. Onko esimerkiksi parisuhde sitä vai olisiko onnellinen toisenlaisessa tilanteessa?

Aika moni suorittaa elämää, jonka kuvittelee olevan hyvää elämää ja parisuhdetta. Uskomukset ovat hyvin vahvoja, esimerkiksi se, että ”hyvä äiti ei eroa”.

Niemen kirja on tarkoitettu muun muassa niille, jotka miettivät eroa.

Kirja antaa ajateltavaa ja ajatuksiaan voi selkiyttää kirjan loppuun kootuilla kymmenillä tehtävillä, jotka pakottavat analysoimaan omaa ajatusmaailmaa ja tilannetta monista näkökulmista.

– Tehtävät lähtevät helposta kohti vaikeampia. Ne kannattaa tehdä järjestyksessä.

Niemi työsti kirjaansa kaksi vuotta. Hän keräsi aineistoa lukemalla parisuhteesta kirjoitettuja kirjoja, lehtijuttuja, netin keskustelupalstoja ja haastattelemalla sekä eronneita että onnellisessa pitkässä parisuhteessa olevia.

Työkseen Kati Niemi johtaa noin 100 hengen talousorganisaatiota ja työssä vaadittavasta strategisesta muutosjohtamisen ajattelutavasta oli myös hyötyä.

Niemi on huomannut, että joku on märehtinyt eroa vuosikymmeniä eikä uskalla tehdä päätöstä, koska pelkää jäävänsä puille paljaille ja joku toinen on ollut vuosikymmeniä toisena naisena.

– Kaikkien tahtotila on olla onnellinen. Eikö sen eteen voisi tehdä jotain, Niemi sanoo.

Kirjansa alkusivuilla Niemi toteaa, että hänen tärkein arvonsa on rakkaus, sen kaikissa muodoissaan.

– Minulle rakkaus kytkeytyy vapauteen. Vapauteen olla oma itsensä ja antaa myös toisen olla oma itsensä. Rakkaus on myös aitoa välittämistä, Kati Niemi määrittelee.

– Parisuhteessa on tärkeää osata katsoa peiliin ja osata avata suunsa, muutoin pienestä asiasta voi tulla iso möykky.

Kati Niemi painottaa, että ero ei ole paniikin paikka. Sitä saa työstää ennen eroa ja eron jälkeen, ettei tulisi vieneeksi samoja toimintatapoja uuteen suhteeseen.

Julkisuudessa puhutaan joskus moittivaan sävyyn siitä, että ihmisiä kannustetaan eroamaan.

– Kukaan ei ole katunut eroaan, koska onnellinen pari ei eroa, Kati Niemi sivaltaa.

– Ihmiset eivät eroa hetken mielijohteesta. Jos uskoo suhteeseen, on valmis tekemään töitä sen eteen.