Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tartuntatautien määrä kasvaa Suomessa – THL: Vakava ongelma, koska antibioottien teho heikkenee jatkuvasti

Suomalaiset matkustavat paljon ja muuttoliike kasvaa, joten myös tartuntataudit leviävät helpommin ja nopeammin yli rajojen.

THL:n tilastoista näkyy, että tartuntataudit on toistaiseksi pystytty pitämään aisoissa.

– Tämä kertoo siitä, että tartuntatautien torjuntajärjestelmämme toimii, ylilääkäri ja Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö Taneli Puumalainen sanoo.

Tilanteeseen ei kuitenkaan voida liiaksi tuudittautua. Lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamat tartunnat ovat vakava ja merkittävä maailmanlaajuinen ongelma, joka koskee myös Suomea.

Bakteerien vastustuskyky kehittyy jatkuvasti, jolloin antibioottien teho heikkenee.

Suomessa antibiooteille erittäin vastustuskykyisten enterobakteerien määrä lisääntyi viime vuonna yli 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tapauksia todettiin 73 kappaletta. Myös vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkibakteereja todettiin enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

THL:n mukaan molemmat hankalasti hoidettavat bakteerit ovat kuitenkin vielä melko harvinaisia Suomessa.

Vesikauhulle eli rabiekselle ulkomailla tapahtuneet altistukset ovat Suomessa lisääntyneet.

Vuonna 2018 rabiekselle altistuneita rekisteröitiin 71, joista 32 ihmistä altistui Thaimaassa, 13 Indonesiassa ja loput muissa maissa.

Yli kolmasosa altistumisista oli koiranpuremia. Myös kissat, apinat, hevoset ja lepakot voivat tartuttaa tautia.

THL kehottaa suomalaisia välttämään ulkomaanmatkalla eläinten, varsinkin koirien, kissojen ja apinoiden koskettamista.

Tuhkarokkotapauksia oli Suomessa viime vuonna 16. Kasvua oli viisi tapausta edellisvuoteen verrattuna.

THL:n mukaan tuhkarokkotapausten lisääntyminen heijastelee Euroopan ja maailman epidemiatilannetta.

Suomeen ulkomailta tuodut tuhkarokkotapaukset levisivät lähinnä perhepiirissä. Epidemialle riskialttein alue oli matalan rokotuskattavuuden Pohjanmaa, missä sairastui rokottamaton lapsi. THL:n mukaan epidemia onnistuttiin välttämään nopeilla ja tehokkailla torjuntatoimenpiteillä.

Puutiaisaivotulehdukseen sairastuneita merkittiin tartuntarekisteriin viime vuonna 79. Määrä on kasvanut jo useamman vuoden ajan.

Tartunnat todettiin pääosin tunnetuilla riskialueilla, mutta selvää kasvua oli rajatulla alueella Lohjanjärven lounaisosassa. Alue on lisätty kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tartuntatautien kärjessä oli viime vuonna vesirokko, johon sairastui 453 henkilöä. Heillä todettiin vesirokkoviruksen aiheuttama vakava vesirokko- ja vyöruusu.

Vesirokkorokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä 2017.