NHL:ssä ei peliaikaa, AHL:ssäkin nihkeää... Leijonien luottovahti Kevin Lankinen myöntää: "Olin valmis Suomen kolmosveskariksi"

Maalivahti Kevin Lankinen pelasi maagiset pudotuspelit jääkiekon MM-kisoissa.

Lankinen oli kuin betonia Ruotsia ja Venäjää vastaan ja kruunasi upeat kisansa torjumalla Kanadan nurin MM-finaalissa. Hänet yllätettiin loppuottelussa vain kerran.

Lankinen oli kultamitali kaulassaan hämmentynyt.

– Nyt on akut aika loppu. Tällaisen joukkueen edessä on hienoa pelata, Lankinen huokaisi tuoreena maailmanmestarina.

Helpolla voitto ei tullut. Kanada painoi päälle erityisesti kolmannessa erässä, mutta Lankinen oli hyvässä iskussa. Suomalaisveskarin itseluottamus hipoi pilviä.

– Paine oli kiistatta kova kolmannessa erässä. Mutta puolustimme hyvin joukkueena, kuten teimme läpi koko turnauksen. Onhan se ihan huikeaa pelata tuollaisen puolustuksen takana, kun näkee, että äijät tekee ihan mitä vain sen eteen, että voitetaan, veskari kehui.

Leijonilta ei odotettu ennen kisoja kummoista menestystä. Lankinen, 24, uskalsi unelmoida.

Uskoitko todella, että tämä tarina voisi päättyä näin?

– Totta kai halusin uskoa ja toivoa. Mutta on tämä (mestaruus) aika monen mutkan takana ollut. Ei varmaan kauhean moni meihin uskonut. Itse olen uskaltanut unelmoida tästä siitä asti, kun ensimmäistä kertaa laitoin tämän Leijona-paidan päälle, Lankinen vakuuttaa.

Sanoin ennen turnausta, että mikä tahansa rooli kelpaa. Kun pääsee olemaan Suomen maajoukkueessa, niin se on iso kunnia.

Lankinen lähti MM-turnaukseen NHL-statuksen maalivahtina, mutta hänen kohdallaan kysymysmerkkinä oli vähäinen pelimäärä.

Nuori maalivahti ilmoittikin nöyrästi ennen kisojen alkua, että mikä tahansa rooli kelpaa Leijonissa. Hän puhui jopa kolmosvahdin roolista.

– Sanoin ennen turnausta, että mikä tahansa rooli kelpaa. Kun pääsee olemaan Suomen maajoukkueessa, niin se on iso kunnia. Olen saanut vastuuta ja onnistumisia. Tämä on unelmien täyttymys, Lankinen sanoi.

Lankinen jäi NHL-seura Chicago Blackhawksin organisaatiossa pieneen rooliin, eikä vastuuta tahtonut irrota edes AHL:n puolella. Farmin farmikin eli ECHL tuli kauden aikana tutuksi.

Mitä tämä MM-turnaus tekee omalla tulevaisuudellesi?

– En ole sitä ehtinyt vielä miettimään. Katsotaan nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ensin nautitaan tästä muutama päivä. Toivottavasti torilla tavataan!

Ennen torijuhlia Lankinen ehti saamaan onnitteluja arvovaltaiselta taholta. Kanadan maalivahti Matt Murray hävisi veskarien kaksintaistelun.

– Hän totta kai onnitteli minua hienosta pelistä. Murray on hieno maalivahti ja on voittanut kaksi Stanley Cupia. Totta kai tuntui hienolta voittaa hänet, Lankinen sanoi.

Lue myös:

Jukka Jalonen herkistyi Marko Anttilasta: "Kauhea työmoraali, ei ikinä syyttele ketään ja ottaa kaikki huomioon"

Marko Anttila, Jokeri-mies Lempäälästä, osaa itseironian: Alkusarjan maalittomuus "taidon puutetta"

Maalivahti Kevin Lankinen harrastaa lukemista – tätä kirjaa hän lukee nyt

Vaatteet pois ja suihkulähteeseen! – Näin Suomen MM-kultaa juhlittiin sunnuntaiyönä

Teksti: Ville Hirvonen, Bratislava

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut