Imatran Osallistu ja vaikuta -palkinnot on tältä vuodelta jaettu – tunnustusta saivat Jaakko Hasu ja Raution kaupunginosayhdistys sekä Niskan Vuoksi Ry

Pumptrack-radan puuhamies Jaakko Hasu sai Osallistu ja vaikuta -palkinnon. Imatran kaupunki

toimitus

Imatran kaupunki päätyi palkitsemaan Osallistu ja vaikuta -palkinnolla nuorten maastopyöräilyharrastusta edistävän Jaakko Hasun sekä kaksi Rautionkylässä ja Vuoksenniskalla yhteistyötä tekevää yhdistystä, Raution kaupunginosayhdistyksen ja Niskan Vuoksi Ry:n.

Jaakko Hasu, Imatra MTB:n maastopyöräkoulun vastuuvetäjä ja Karhumäki Pumptrack-radan primus motor on luonut puitteet monen imatralaisen lapsen ja nuoren harrastamiselle.

Jaakko Hasua ehdottaneet luonnehtivat Jaakon toimintaa seuraavasti.

– Jaakko on Karhumäki Pumptrackin isä ja tehnyt käsittämättömän määrän työtunteja tuon kaikkien vapaassa käytössä olevan lähiliikuntapaikan hyväksi.

Pumptrack-rataa on rakennettu Ukonniemeen Karhumäen vanhan jousiammuntakentän paikalle keväästä 2017 lähtien.

Kun Hasu vuoden 2016 syksyllä alkoi keskustella maastopyöräilyn kehittämisestä kaupungin kanssa, ei projektin laajuudesta silloin ollut käsitystä.

Nyt paikalla on maastopyöräilyyn ja monenlaiseen temppuiluun soveltuva puuhamaa, jossa sadat lapset ja nuoret harrastavat liikuntaa päivittäin.

Imatran Urheilijoiden pyöräilyjaoston puheenjohtajana toimiva Hasu korostaa ruohonjuuritason toimintaa pyöräilyharrastuksen ja kilpailutoiminnan kehittämisen kulmakivenä.

– Helposti mennään sillä kärjellä, että asialla on suuria matkailullisia vaikutuksia ja panostukset suuntautuvat yksittäisiin kilpailutapahtumiin ja niiden infraan. Paikallista lajikulttuuria pitää olla ensin, jotta toiminnalla on kestäviä vaikutuksia. Jos tehtäisiin vain rahalla, niin ei tapahtuisi mitään. Kaikesta ei pidä aina repiä rahaa, vaan kyse on kokonaisuuksien hahmottamisesta, Hasu pohtii.

Hasun laskelmien mukaan kaupunki on saattanut Pumptrackin teossa säästää pelkästään maansiirroissa yli 100 000 euroa, kun urheilukentältä pois ajettava maa voitiin siirtää Pumptrackille, eikä sitä tarvinnut kuljettaa maankaatopaikalle.

Pumptrackin ja sen toiminnan kehittämisessä Hasu on ollut viimeisen kahden vuoden aikana käytännössä joka päivä. Mikä tähän motivoi?

– Yhteisöllinen aspekti on tärkeä. Se kun porukka liikkuu ja oman kotialueen kehittäminen.

Hasu on ajatellut toimintaansa myös Ukonniemen kehittämisen monipuolistamisen kannalta. Maastopyöräily on laji, jota nimenomaan paikalliset harrastavat.

– Jossain vaiheessa alkoi häiritä, kun sanottiin, että täällä on jo riittävästi lajeja. Tärkein käyttäjäkunta on kuitenkin paikalliset asukkaat. Ilman niiden tekemistä ei ole mitään mikä kantaisi. Pumptrackia ei ole tarvinnut mainostaa, vaan käyttäjät puhuvat puolestaan. Se on ollut tietoinen valinta.

Jatkossa toiveena olisi Pumptrack-alueen maltillinen laajentaminen.

– Hieman myös skeittareille, potkulautaulijoille ja rullaluistelijoille. Ukonniemen monikäyttöreitistöä pitäisi parantaa ja paremmin huomioida luontaiset liikkumisyhteydet risteävine reitteineen kaavatasollakin.

Raution kaupunginosayhdistys ja Niskan Vuoksi Ry:n huomioitiinvaiukuttavasta yhteistyöstä Immalanjärven ranta-alueella.

Kaupunkilaiset luonnehtivat yhdistyksiä muun muassa seuraavasti:

– Vuoksenniskan talkooporukka. Esimerkiksi Lietteen kota, lintutorni, luontopolku, Unterniskan raivaus, niskan siistiminen, risusavotta, ynnä muuta. Huikee porukka on! Luoneet yhteistöllisyyttä”

Erästä puuhamiehistä puolestaan luonnehdittiin näin:

– Ehdotettu henkilö on varsinainen "Primus motor", aktiivinen kaikessa yhteisön aloitteissa. Ollut mukana moninaisissa projekteissa ja talkoissa. Aina valmiina auttamaan ja myöskin käyttämään omaa aikaansa toisten hyväksi. Monipuolinen ja työteliäs kaupunkilainen, joka ei todellakaan jää makaamaan sohvalle, kun jokin ryhmä tarvitsee apua tai ideointia!

Yhdistysten vuonna 2015 sopimuksella virallistetun yhteistyön lippulaiva on 4,9 kilometriä pitkä Seppoinpolku, joka myötäilee Immalanjärven rantaa Rautionkylästä Kohonkujan kohdalta aina Lakasenpellolle Kutostien ylittävälle sillalle saakka.

Kolmen Sepon, Vainikka, Skyttä ja Hintsanen, mukaan nimetty polku on mahdollistanut Immalanjärven ranta-alueen virkistyskäytön.

Työn ansio on paitsi sen vaikuttavuudessa, myös siinä, että se on toteutettu kahden eri alueen asukasyhdistysten yhteisvoimin.

Seppoinpolulle on vapaaehtoisvoimin tehty pitkospuita, opasteita, penkkejä ja vahvistettu polun pohjia.

Polun varrelle on tehty lintutorni, uimakopppi, yli sata venepaikkaa, uimarantoja, laitureita, huvimaja, laavu, kota, liukumäki, matonpesupaikka ja onpa yhdistyksillä myös oma huvivene. Kaikesta tästä asukkaat huolehtivat itse.

Hankkeiden toteuttamiseen on haettu myös onnistuneesti rahoitusta Leader-ohjelmasta.

Kommentoi

Palvelut