Professori repäisi ja ryntäsi nakuna suihkulähteeseen kiekkokultaa juhlimaan – "Leijonilta mallia koko Suomen henkiseen käännekohtaan"

Professori Markku Jokisipilä on ikänsä ollut niin kova lätkäfani, että hän on jopa kirjoittanut lajista "puolitoista" kirjaa. Kun Suomen kolmas jääkiekon maailmanmestaruus varmistui sunnuntai-iltana, Jokisalo ryntäsi suihkulähteeseen juhlimaan Turussa.

Valokuvakuva alastomasta professorista suihkulähteessä on kaikkien nähtävillä hänen Facebook-sivullaan.

– Suomi voittaa keskimäärin kerran 15–20 vuodessa, joten pitihän tätä harvinaista herkkua juhlia, Jokisipilä nauraa puhelimessa.

– Nyt voitto on erityisen makea, koska Suomi ei todellakaan kuulunut ennakkosuosikkeihin.

Jokisipilä muistuttaa, että MM-kisoissa voittoon riittää, kunhan voittaa kolme viimeistä peliään. Kun Suomen joukkue vielä päihitti finaalissa ylivoimaisena kiekkomaana pidetyn Kanadan, on nyt todella syytä juhlaan.

Markku Jokisipilä vertaa Suomen kiekkojoukkuetta Islannin jalkapallojoukkueen käsittämättömään menestykseen.

– Joukkueissa on samanlaista tarunhohtoa, mutta sillä erolla, että Suomi voitti mestaruuden.

Juhlahumun keskellä professori näkee yllättävässä kiekkokullassa monia ulottuvuuksia. Ensinnäkin se himmensi hieman NHL:n hohtoa. Enää ei ole perusteltua ajatella maajoukkueen tason riippuvan NHL-tähtien määrästä.

NHL:n rinnalle on noussut Venäjän ammattilaisliiga KHL eikä Euroopassa pelaaviakaan ole mitään syytä vähätellä.

– Huomattavan moni leijona pelaa Euroopassa, ja nyt he ovat maailmanmestareita, Jokisipilä huomauttaa.

Puheet Suomen joukkueen alkuun kohtaamasta vähättelystä hän on valmis jo unohtamaan. Toivottavaa tietysti olisi, että tukea olisi alusta asti.

Leijonat nousivatupeasti voittoon tahdolla ja taidolla, yhtä köyttä vetämällä. Se on professori Jokisipilän mielestä asia, joka on suomalaisuuden ydintä. Toisen maailmansodan jälkeenkin Suomi jälleenrakennettiin yhdessä vanhat kaunat unohtaen.

– Suomessa on aina osattu panna sisäiset ristiriidat sivuun suuremman yhteisen hyvän nimissä, Jokisipilä vertaa.

– Kiekkokulta on hyvä muistutus meille kaikille suomalaisille siitä, millaisiin ihmeisiin voimme yhdessä päästä, vaikka kuinka olisimme altavastaajan asemassa.

Kun vuoden 1995 MM-kulta sai suomalaiset henkisesti jättämään laman taakseen, on kolmannen kullan anti kansallisen itsetunnon kohottaminen.

– Henkinen käännekohta olisi se, jos eroavaisuuksiemme sijaan keskittyisimme menemään dynaamisesti eteenpäin samaan suuntaan, Jokisipilä sanoo.

– Suomi pystyy mihin vain, kun suomalaiset niin päättävät.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut