Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tehdä, kun ravintolakokkia etoo maksapihvi tai oluttuoppi? – Näin kokin kauhaan tarttuu vegaani tai raittiusmies

Suomi on viime vuosikymmenten mittaan muuttunut aiempaa monimuotoisemmaksi erilaisten uskontojen ja maailmankatsomusten suhteen. Esimerkiksi kasvisruokavaliota noudattavien laaja kirjo saa hämmennyksiin jopa ruoka-alan ammattilaisetkin.

Mitä siis tehdä, jos ravintolakokiksi opiskelee vaikkapa tiukka vegaani – ja työtehtäväksi annetaankin mehevän pihvin valmistaminen?

Asiasta kertoo ruoka- ja juomabisneksen ammattilaisille tarkoitettu Aromi-lehti

Perho Liiketalousopiston ravintola-alan koulutuspäällikkö Mervi Vilén-Peltoniemen mukaan kokin työn vaatimukset on hyvä tiedostaa alusta alkaen. Uskonnollinen tai muu vakaumus ei ole este opinnoille, jos opiskelija ei ole vakaumuksessaan täysin ehdoton.

– Pyrimme käymään jo hakuvaiheessa läpi asiat, jotka liittyvät perustutkinnon opetussuunnitelman tavoitteisiin ja osaamisvaatimuksiin. Suunnitelman perusteissa esimerkiksi mainitaan, että opiskelijan tulee aistinvaraisesti arvioida tuotteiden laatua, Vilén-Peltoniemi sanoo.

Hänen mukaansa kieltäytyminen vaikkapa alkoholista tai lihan syömisestä ei estä opintoja, mutta kaikkia raaka-aineita on tärkeää pystyä käsittelemään ja maistamaan.

– Lisäksi on aiheellista pohtia, miten oman vakaumuksen asettamat rajoitukset mahdollisesti vaikuttavat osaamiseen ja myöhemmin alalla työllistymiseen, Vilén-Peltoniemi muistuttaa.

Lue lisää Aromista.