Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU-gallup: Terrorismia pelätään lomakohteissa hieman vähemmän – iskuja enemmän pelkoja lietsoo mediauutisointi

Terrorismin vaikutus lomakohteiden valintaan on aavistuksen vähentynyt viime vuodesta. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Vuosi sitten 41 prosenttia suomalaisista arvioi Euroopassa viime vuosien aikana tehtyjen terrori-iskujen vaikuttaneen lomakohteidensa valintaan. Nyt näin arvioi 37 prosenttia suomalaisista, tuoreesta USU-gallupista selviää.

Uutissuomalaisen haastatteleman terrorismin tutkijan Leena Malkin mukaan aavistuksen laskeva prosentti liittyy siihen, että edellisistä lukuisia kuolonuhreja vaatineista iskuista Euroopassa on ehtinyt vierähtää jo jonkin aikaa.

Malkin mukaan terrorismia koskevat pelot näyttävät seurailevan iskujen määrien sijasta enemmän mediauutisointia.

– Kaikki suositut lomakohteet ovat kuitenkin sellaisia, joissa terrori-iskujen todennäköisyys on todella pieni. Alueet, joilla tapahtuu iskuja poikkeuksellisen paljon, ovat sellaisia, joihin matkustussuositusten mukaan pitäisi välttää matkustamista, Malkki kertoo Uutissuomalaiselle.

Matkatoimistoalalla on havaittu, että Suomen lähialueilla tapahtuvat iskut vaikuttavat välittömästi matkustamishaluun alueelle.

Jos matkakohdetta ei tunneta, sinne matkustamiseen vaikuttaa muun muassa uutisointi kohteesta. Jos kohde on tuttu, sinne kuitenkin pian palataan, Uutissuomalaisen jutussa kerrotaan.

Joutuminen lomamatkalla terrori-iskun kohteeksi on hyvin harvinaista, eikä suomalaisia ole ollut uhrien joukossa isoissakaan viime vuosien iskuissa, jutussa kerrotaan.

Vain hyvin harvat turistikohteet ovat ulkoministeriön matkustustiedotteiden mukaan sellaisia, joihin ei tämänhetkisen tilanteen mukaan suositella matkustamista. Lomakohteista tällainen maa on Sri Lanka.

USU-gallupiin haastateltiin tuhat ihmistä 21.–25. toukokuuta.