Hyttysiä tulossa poikkeuksellisen paljon – tutkijalta yksinkertaiset neuvot pistosten torjuntaan

Hyttysen elinikä on 2–3 viikkoa. Jenna Lehtonen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kuiva kesä suitsi hyttysten määrää viime vuonna etenkin Etelä-Suomessa. Tänä kesänä tilanne saattaa olla hyttysille paljon parempi.

Mennyt talvi oli runsasluminen ja keväällä on satanut tasaisesti, mikä antaa hyttysen munille otolliset olosuhteet.

– Hyttyset ovat sitkeitä sissejä. Niiden munat voivat säilyä vuosia lepotilassa odottamassa otollista ajankohtaa kuoriutumiselle, hyönteistutkija Reima Leinonen muistuttaa.

– Jos tulevien päivien käristyskupolin lisäksi tulee kunnon sateita, juhannuksena voi tuntua siltä, että hyttysiä on järkyttävät määrät, koska niitä kuoriutuu kertaheitolla paljon.

Hyttysten kulta-aika on perinteisesti juhannuksen molemmin puolin, mutta inisijöitä riittää koko kesäksi. Suomessa elää yli 40 eri lajia, joista osalle sesonki koittaa muita myöhemmin.

Leinosen mukaan ihmisiä eniten riivaavat lajikkeet ovat taiga-, metsä- ja korpihyttynen. Niiden esiintyvyyttä ei kuitenkaan ole tarkemmin kartoitettu eikä seurantaan ole tarvittavaa järjestelmää.

Runsasta hyttyskesää harmittelevia Reima Leinonen lohduttaa sillä, että linnuille hyttyset ovat elintärkeää ravintoa. Esimerkkinä tutkija kertoo yhden hömötiaispesueen syövän noin kymmenen kiloa hyönteisbiomassaa.

– Karkeasti arvioiden linnut syövät hyttysistä noin kolmanneksen. Mitä enemmän hyttysiä, sitä parempi linnuille, hyönteistutkija tiivistää.

Leinosen arvio perustuu yhdessä pitkän linjan hyttysasiantuntijan Juhani Itämaan kanssa tehtyyn tutkimukseen Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tutkijat laskivat noin 21 000 miljardia hyttystä, joista linnut napisivat noin 7 000 miljardia.

Hyönteistutkija ei allekirjoita väitteitä siitä, että oman elinympäristön hyttysten pistoksia kestäisi ajan kanssa paremmin. Toki hän on itsekin huomannut kestävänsä iän myötä hyttysiä paremmin, mutta syy siihen on yksinkertainen.

– Mitä rauhallisemmin ottaa hyttysten kanssa, sitä vähemmän saa pistoksia. Hyttynen innostuu vilkastuneesta pintaverenkierrosta ja hiilidioksidista, Leinonen kertoo.

– Jos siis huitoo ja huohottaa, houkuttelee hyttyset luokseen.

Sama pätee tutkijan mukaan markkinoilla oleviin "hyttysposottimiin", joiden toiminta perustuu yleensä hiilidioksidikaasuun. Ne siis houkuttelevat luokseen myös niitä hyttysiä, joita ei tutkijan arvion mukaan muutoin välttämättä pihalle tulisi.

Hänen neuvonsa on pyrkiä siihen, että piha on mahdollisimman avara, matalakasvuinen, tuulinen ja ilman kosteikkoja.

– Näillä keinoilla olen pärjännyt hyttysten kanssa ilman mitään myrkkyjä tai laitteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu