Röyhkeyskoulu Lappeenrantaan – suurennuslasin alla minäkuva, feminismi ja sukupuolittuneet käsitykset

toimitus

Röyhkeyskoulun perustaja ja tuoreen Röyhkeyskoulu-kirjan kirjoittaja Jenni Janakka vierailee Lappeenrannassa Old Cockissa keskiviikkona 12.6. kello 18.

Röyhkeyskoulu Show nostaa esiin kirjasta tuttuja teemoja. Näyttelijä-käsikirjoittaja Janakka ottaa Show’ssa suurennuslasin alle itsensä vähättelyn lisäksi minäkuvan, sukupuolittuneet käsitykset kasvatuksesta, kulttuurista ja älykkyydestä, feminismin, kommunikoinnin ja oman paikan ottamisen taidon.

Röyhkeyskoulu-kirja tekee näkyväksi yhä eläviä asioita ja tapoja, jotka rajoittavat naisia, ja tarjoaa niille vaihtoehtoja. Janakan terävät ja tutkimuksin perustellut huomiot johdattavat pohtimaan omaa käyttäytymistä ja asenteita.

Janakka esittelee aihetta seuraavasti

– Esimerkiksi suhtautuminen naisiin ja miehiin on oletusarvoisesti erilaista. Tämä asenne-ero vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä kykyjä näemme toisessa. Miesten työtä punnittaessa on helpompi tarkkailla ja havaita onnistumisia, kun taas naisten työskentelyssä silmään pistävät virheet ja kaikki, mikä ärsyttää. Ilmiö tunnetaan nimellä huomaamaton ennakkoluulo (implicit bias tai stereotype). Röyhkeys on Janakan mukaan lääke itsensä vähättelyyn ja pienentämiseen. Se on sisältä kumpuavaa tahtoa tehdä jotain, vaikka jännittää.

– Röyhkeyttä voivat tarvita muutkin kuin naiset, mutta asian näkyväksi tekeminen oli itselleni luontaisinta aloittaa naisten näkökulmasta, kertoo Janakka.

– Lisäksi itsensä ja oman osaamisen pienentäminen on tutkimustiedon mukaan erityisesti naisten ongelma. Röyhkeyskoulussa panokset ovat kovia: oma osaaminen, ura ja elämä

Röyhkeyskoulu lähti liikkeelle syksyllä 2017 ajatuksesta, miten naiset kykenisivät rohkeammin viemään osaamistaan, uraansa ja elämäänsä eteenpäin. Se herätti heti niin suuren kiinnostuksen, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet ensimmäisiin tilaisuuksiin. Tarvittiin kirja ja lisää tapahtumia.

Röyhkeyskoulu-kirja koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta. Aluksi käydään läpi maasto, johon röyhkeyttä halutaan lisätä. Sitten käsitellään esteitä ja lopuksi ratkaisuja. Janakka on laatinut kirjaan lisäksi 52 tehtävää, jotta lukija voi ymmärtää, mistä kaikesta omalla kohdalla on kysymys, .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu