Raakamaidon kiintiöt kauppaketjuille lopetetaan – Kilpailuviraston mukaan etua on käytetty väärin

Kilpailuvirasto on pettynyt maitokiintiön vaikutuksista hintakilpailuun, joten raakamaidon myyntiehtoihin tulee merkittäviä muutoksia. Vuokko Nissinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on hyväksynyt Valion hakemuksen raakamaidon myyntivelvoitetta koskevan yrityskaupan ehdon asteittaiseksi pienentämiseksi.

Muutoksen myötä nykyinen 185 miljoonan litran vuosittainen enimmäismyyntimäärä pienenee 125 miljoonaan litraan vuonna 2020 ja 100 miljoonaan litraan vuonna 2021.

Samalla KKV päätti, että kauppaketjut eivät voi ensi vuodesta alkaen ostaa maitoraaka-ainetta kiintiöstä.

Vuosilta 2000 ja 2004 peräisin olevien yrityskaupan ehtojen mukaan Valion pitää myydä kotimaan markkinoiden kilpailijoille vuosittain yhteensä 185 miljoonaa litraa raakamaitoa.

Tarkoitus on turvata raakamaidon saanti myös Valion kilpailijoille, ja sitä kautta riittävä kilpailu maitomarkkinoilla.

Valio on hakenut raakamaidon myyntiehdon poistamista kokonaisuudessaan, mutta tuloksetta.

– Valio hallitsee edelleen raakamaidon hankinnan markkinaa ylivoimaisen markkina-asemansa turvin. Tämän vuoksi kiintiön poistamista kokonaan ei pidetty mahdollisena, KKV:n yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä kertoo.

KKV:n selvitykset ovat osoittaneet, että maitomarkkinoilla on viime vuosina tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– EU:n maitokiintiöt ovat poistuneet, nestemaitomarkkinoiden myyntimäärä on laskenut ja private label -tuotteiden markkinaosuus erityisesti nestemaidoissa on kasvanut merkittävästi, Syrjälä luettelee.

Maitokiintiö on mahdollistanut sen, että meijereiden ja juustoloiden lisäksi kauppaketjuilla on oikeus hankkia raakamaitoa kiintiöstä.

Ne kuitenkin käyttävät osuuttaan yksinomaan meijereiden kilpailutuksen välineenä, joten kiintiöllä ei ole odotettua positiivista vaikutusta maitomarkkinoiden hintakilpaan.

KKV katsookin nyt, että ehdon tulkinta ei vastaa sen tarkoitusta. Siitä johtuen virasto ilmoittaa muuttavansa ehdon tulkintaa niin, että kauppaketjuilla ei ole enää 1.1.2020 jälkeen oikeutta ostaa raakamaitoa kiintiöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu