Lappeenranta kisaa Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä juhannuksen alla

Arkistokuva. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

EU:n komissio järjestää vuosittain kilpailun, jossa etsitään Euroopan vihreimpiä kaupunkeja.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: pääkaupunkisarja (European Green Capital) ja pienempien kaupunkien sarja (European Green Leaf). Lappeenranta tavoittelee European Green Leaf 2020 titteliä.

Finaalissa on mukana kolme kaupunkia: Lappeenranta, Mechelen Belgiasta ja Limerick Irlannista. Arvioijat ovat pisteyttäneet kaupungit etukäteen, ja Lappeenranta on jaetulla ensimmäisellä sijalla pisteissä.

Finaalissa arvioidaan kunkin kaupungin kolmea osa-aluetta: sitoutumista, strategiaa ja innostuneisuutta, yhteistoimintaa asukkaiden kanssa ja asukkaiden omaa aktiivisuutta sekä toimintaa vihreänä lähettiläänä hyvien käytäntöjen levittämisessä.

European Green Leaf -kilpailun teemana on ilmastonmuutoksen vastainen työ, jätehuolto ja kiertotalous, ilmanlaatu ja melu, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, vesi ja vesistöt sekä kestävä liikkuminen.

Finaali pidetään Oslossa 19.–20.6.2019. Lappeenranta esittää oheisia teemojaan tuomaristolle 20 minuutin esityksessä. Esittelijöinä ovat kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, kehitysjohtaja Markku Heinonen, ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen ja LUT Junior Universityn koordinaattori Kati Koikkalainen

Arvioinnin mukaan Lappeenranta on edistynyt ilmasto-asioissa, kiertotaloudessa ja vesien kunnostuksessa. Lappeenrannan erityinen vahvuus on ratkaisujen tuottaminen energia- ja ympäristötekniikassa. Tässä erityisesti LUT yliopistoyhteistyö sekä yritykset ovat vahvuutena.

Mikään suomalainen kaupunki ei ole koskaan voittanut kilpailua. Nyt meillä on tähän mahdollisuus, sanoo ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen

– Voitto toisi paljon kansainvälistä huomiota. Finaaliin pääseminenkin osoittaa, että olemme oikealla tiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu