Muraalikilpailun voittajat selvillä – kaupunki ja lappeenrantalaisuus esille raikkaalla tavalla

Tuolta Saimaanrannalta. Tua Musakka

toimitus

Lappeenrannan kaupungin ja Kaakon taiteen järjestämän Kirkkokadun muraalikilpailun ovat voittaneet Leena Pukin Kissamies, Saimi Suikkasen Voikukat ja Tua Musakan Tuolta Saimaanrannalta

Lappeenrannan kaupunki järjesti yhteistyössä Kaakon taiteen kanssa ideakilpailun, jossa etsittiin ideoita toteutettaviksi muraaleiksi Kirkkokadulle. Kilpailu oli avoinna 10.4.–6.5.2019, ja siihen saapui määräaikaan mennessä yhteensä kolmetoista ehdotusta kahdeksalta taiteilijalta.

Kilpailun valintaraati kiinnitti valinnoissaan huomiota teosten korkeaan taiteelliseen laatuun ja niiden soveltuvuuteen osaksi Kirkkokadun ympäristöä. Raadin mukaan Lappeenranta ja lappeenrantalaisuus näkyvät toteutettavissa teoksissa raikkaalla tavalla. Lisäksi ne onnistuvat uudistamaan paitsi Kirkkokatua myös jo tuttua visuaalista kuvastoa.

Kaakon taiteen edustajana kilpailussa toimiva kuvataiteilija Jenni Sokura pitää tärkeänä sitä, että taiteen avulla voidaan nostaa erilaisia merkityksiä esiin.

– Saimi Suikkasen teos Voikukat muistuttaa meitä luonnon monimuotoisuuden merkityksestä. Kirkkokadun betoninen ympäristö vahvistaa teoksen viestiä ja muistuttaa meitä siitä, mitä voi tapahtua jos emme huolehdi ympäristöstämme, Sokura pohtii.

Valintaraati pyysi kaupunkilaisilta mielipiteitä ehdotetuista teoksista verkkokyselyn avulla ja huomioi annetut palautteet osana valintaprosessia. Mielipiteitä annettiin yhteensä 228 kappaletta.

– Valitsimme tarkoituksella avoimiin vastauksiin perustuvan menetelmän. Yksi taiteen tehtävistä on avata ja tutkia eri näkökulmia ja raadille oli tärkeää kuulla, millaisia ajatuksia teokset herättävät ja mihin asioihin ihmiset kiinnittävät niissä huomiota. Oli kiehtovaa nähdä, kuinka innolla esimerkiksi erilaiset tulkinnat villimiehestä otettiin vastaan. Nythän kaupungin ikoninen villimies on saamassa Leena Pukin teoksen kautta uuden leppoisamman ja leikkisämmän ilmeen, Sokura kertoo.

Toteutettavien muraalien jatkosuunnittelu on tarkoitus käynnistää välittömästi kilpailun päätyttyä. Jatkokehittämisessä taiteilijat voivat keskittyä vapaasti Kirkkokadulle muodostuvaan tilaan ja työstää kilpailuehdotuksia eteenpäin.

Valmiit teokset toteutetaan kesän 2019 aikana kuitenkin niin, että ne ovat valmiita viimeistään elokuun 2019 lopussa, Lappeenrannan kaupungin 370-juhlaviikolla. Tarkemmasta toteutusaikataulusta sovitaan valittujen taiteilijoiden kanssa.

Kommentoi

Palvelut