Halpa maito tuli kalliiksi: Valio tuomittiin maksamaan miljoonakorvaukset

Tuomioistuin katsoi Valion vääristäneen hinnoittelullaan Suomen perusmaidon markkinoita. Katja Luoma

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin käräjäoikeus antoi tiistaiaamuna Valiolle kaksi erillistä tuomiota kilpailunrajoituksella aiheutetusta vahingosta. Ensimmäisen tuomion myötä Valio korvaa Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa.

Toisen tuomion myötä Valio maksaa Osuuskunta Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa. Lisäksi Valion on maksettava molemmista korvaussummista korot keväästä 2013 alkaen sekä molemmille kilpailijoilleen yli 300 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden mukaan Valio on korvausvelvollinen, koska se on tahallisesti alihinnoitellut perusmaitonsa ja siten saalistanut asiakaskuntaa itselleen. Meijerit myyvät perusmaitoa esimerkiksi kauppoihin, ravintoloihin ja laitoskeittiöihin.

Käräjäoikeus laski Valion hinnoittelusta kilpailijoille koituneen taloudellisen vahingon selvästi alhaisemmaksi kuin kilpailijat itse. Maitomaan arvion mukaan oli haitta oli yli 17 miljoonaa euroa ja Maitokolmion arvion mukaan yli 10 miljoona euroa.

Molempien yritysten tilinpäätöstiedot osoittavat käräjäoikeuden mukaan, että Valion saalistushinnoittelu on vaikuttanut merkittävästi niiden liiketoimintaan ja aiheuttanut niille vahinkoa.

Tilinpäätöstietojen perusteella kantajille aiheutunut vahinko ei käräjäoikeuden käsityksen mukaan ole kuitenkaan voinut olla lähellekään niiden esittämien korvausvaatimusten suuruinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu