Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely paljastaa: Tässä on juhannuksen pyhä kolminaisuus suomalaisille

Suomalaisille tärkeintä juhannuksessa on saunominen, grillaus ja perhe, kertoo S-Pankin Kantarilla teettämä Suuri Mökkikysely.

Niitä pitää tärkeänä 40 prosenttia suomalaista. Reilulle neljäsosalle ystävät ja mökkeily ovat oleellisin osa juhannusta. Juhannusjuomat ja rakkaus taas olivat kärjessä vain noin 10 prosentilla vastaajista.

Kyselyn mukaan suomalaisia viehättää mökkeilyssä eniten rauha ja hiljaisuus, joista mainitsi pitävänsä 90 prosenttia vastaajista. Mökkeilyn suosikkilistan kärkeen pääsevät myös luonnonläheisyys, lepo ja laiskottelu, ajanvietto perheen ja muiden läheisten kanssa sekä saunominen, joista pitää yli 80 prosenttia vastaajista.

Mökkeilyn inhokkilistan kärjessä ovat hyttyset, paarmat ja muut hyönteiset, jotka inhottavat 89 prosentia vastaajista. Moottoriveneiden ja vesiskootterien melu häiritsee 74 prosenttia vastaajista. Ulkohuussi jakaa mielipiteitä: suurin osa, 60 prosenttia, ei ole siitä innoissaan, mutta toisaalta reilu kolmannes vastaajista taas pitää siitä. Erityisen tykästyneitä pihanperällä käymiseen ovat nuoret, 15–24-vuotiaat miehet, joista yli 40 prosenttia pitää ulkohuusseista.

Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastaajista pitää tärkeänä, että mökillä on vähintäänkin sauna ja jääkaappi. Sähköjä pitää tärkeinä lähes 80 prosenttia. Eniten mukavuuksia, kuten kiinteää nettiyhteyttä, kaipaavat nuoret ja toisaalta eläkeikää lähestyvät, jotka viettävät pitkiäkin aikoja mökillä.

– Joillekin mökkiaskareet ja askeettisuus ovat parasta pakoa arjesta, mutta yhä useammin suomalaisten vapaa-ajan asunnot ovat hyvin varusteltuja kakkoskoteja, kertoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen

Mökkikysely paljastaa myös suomalaisten kaipuun omaan rauhaan: 50 prosenttia vastaajista ei pidä mökkinaapureista ja 37 prosenttia sukulaisten tai tuttavien vierailuista mökillä. Negatiivisimmin mökkinaapureihin suhtautuvat 35–49-vuotiaat miehet, joista 59 prosenttia ei pidä naapureista.

Sama toive viettää aikaa vain läheisimpien parissa näkyy myös kysyttäessä mökin omistuksesta: suurin osa, 60 prosenttia, haluaisi omistaa mökin mieluiten oman puolison kanssa.

–Yhteisomistuksen ja lomaosakkeiden suosio on pikku hiljaa kasvamassa. Kyselyn tulokset kuitenkin kertovat, että suurin osa haluaa omistaa mökin joko yksin tai oman perheen kanssa, Huttunen kertoo.

Sopiva hinta mökille olisi suomalaisten mielestä 40 000–150 000 euroa: tätä mieltä on 58 prosenttia niistä, jotka olisivat valmiita ostamaan mökin.