Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatran pyöräreitit käydään läpi pyörän selästä käsin – yli 200 kilometriä kolmen päivän aikana

Imatran Kipan eli Kiinteistö ja -Aluepalvelu Oy:n aluekunnossapidon vastaava mestari Kimmo Kauhanen on ajanut aamuyhdeksään mennessä 17 kilometriä Imatran pyöräteitä pitkin.

Samana päivänä on tarkoitus ajaa vielä 70 kilometriä lisää teiden kuntoa havainnoiden. Kokonaisuudessaan kaupungissa on 130 kilometrin mittainen pyörätieverkosto.

– Kolmen päivän aikanatulee ajettua yhteensä yli 200 kilometriä. Pääsääntöisesti pyrimme ajamaan kaikki väylät läpi, asfalttipäällysteiset tiet erityisesti, Kauhanen kertoo suunnitelmista.

Aiemmin kartoitukset on hoidettu auton kyydistä käsin.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun pyörätiet tarkastetaan pyörän selässä havainnoiden. Pyörällä tilanteen näkee paljon paremmin ja lähempää. Reitin varrella otan kuvia, jotka kertovat, minkälaiset toimenpiteet missäkin ovat tarpeen, Kauhanen selittää.

Kipan tehtävänä on valvoa olosuhteita ja tehdä havaintoja ympäristöstä.

– Varsinaisen kunnossapidon kannalta on Kipankin etu, että toimimme silminä kaupungin alueilla. Yhteistyötä tehdään Kipan, Mitran sekä Imatran kaupungin kesken. Tästäkin havainnoinnista raportoidaan Mitralle, josta taas toimitetaan esitys mahdollisista korjauksista kaupungille. Lopulta kaupunkikehityslautakunta tekee asfaltointipäätökset, Kauhanen kertoo.

Kaiken kaikkiaan Imatralla on kattava pyörätieverkosto, joka on suurilta osin hyvässä kunnossa.

– Noin 90 prosenttia pyöräteistä on hyvässä kunnossa, loput tyydyttävässä. Tänään ajamastani 17 kilometrin matkasta ehkä yhden kilometrin verran olisi uudelleen päällystettävää. Esimerkiksi puiden juuret voivat paikoin tulla asfaltista läpi – näkemäni puutteet eivät ole sinänsä vaarallisia, mutta joka tapauksessa ne merkitään päällystysohjelmaan, Kauhanen kuvailee.

Reitin varrella voi Kauhasen mukaan tehdä muitakin huomioita:

– Muun muassa palteen poiston tai ojituksien tarve pistetään merkille.

Pyöräteitä kattavan alueen ollessa Imatralla varsin laaja, kaikkien seikkojen ja korjaustarpeiden huomaaminen voi olla myös haastavaa.

– Kuntalaispalautteet ovat erittäin tärkeitä. Niiden avulla saadaan hyödyllisiä lisähuomioita asukkailta, Kauhanen sanoo.

Pyöräilyn edistämiseen halutaan panostaa, ja Imatralla onkin huomattavan hyvät mahdollisuudet liikkua polkupyörällä.

– Lisäksi hiilineutraaliuteen pyrittäessä pyöräily on loistava liikkumisen tapa. Sen takia tämä tarkastuskierroskin on hyvä hoitaa pyöräillen, Kauhanen summaa.