Myllysaaren kokon piti palaa juhannusaattona – suunnitelmat muuttuivat viime hetkillä

Myllysaaren juhannuskokko syttyy juhannusaattona 21.6.2019 kello 21. Näin on tapahtunut jo vuosikymmenten ajan, mutta tänä kesänä roihu ei ollut itsestäänselvyys.

Kaukaan Laulumiehet -kuoro on vastannut Myllysaaren kokon kasaamisesta ja sytyttämisestä noin 20 vuoden ajan. Porukka hankki kokkolautan, ja UPM Kaukaan saha järjesti laadukasta puutavaraa kokon tarpeiksi.

Nyt Laulumiehet päätti luopua kokosta, ja vaarana oli koko lautan romutus.

Lions Club Lappeenranta Saimaa päätti tarttua tilaisuuteen ja ostaa lautan. Kokkovastaava Jouko Kolhonen kertoo, että myös Lappeenrannan kaupunki on uudesta käänteestä mielissään.

– Kun otin asian puheeksi tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallion kanssa, kaupungin suunnasta tuli heti viestiä, että ehdottomasti kokkoperinteen on jatkuttava. Tilanne oli sellainen, että jos menetetään lautta, menetetään myös kokko, Kolhonen kertaa.

Hän luonnehtii kokkoperinteen jatkamista kulttuuriteoksi.

– Sekin on tärkeää, että kokosta saatava korvaus jää kokonaisuudessaan omaan kaupunkiimme. Leijonat jakavat sen lyhentämättömänä avustusten muodossa hyviin tarkoituksiin.

Kolhonen painottaa, että pelkkä lautan osto ei ollut ratkaisu perinteen jatkumiselle.

Avainasemassa on UPM Kaukaan sahan osuus.

– Saha mahdollistaa lautan säilytyksen ja tarjoaa lisäksi puutavaran, jota ilman kokko jäisi tekemättä, hän kiittelee.

Myllysaaren kokko syttyy perjantaina, satoi tai paistoi. Kokon sytyttää Kolhonen.

– On hämmästyttävää, kuinka paljon kaupungissa on juhannuksenakin väkeä. Kaupunki ei todellakaan tyhjene, vaan liikkeellä on paljon veneitä ja paljon ihmisiä.

Mutta mikä on Kolhosen paras juhannusmuisto?

– Tämä onkin vaikea kysymys. Yksi parhaista juhannuksista on vietetty Saimaalla oman veneen kanssa. Olen viettänyt juhannusta Linnoituksessa lähes 25 viime vuoden ajan. Eivätkä ne juhannukset ole olleet yhtään muita huonompia.

Otsikkoa päivitetty 20.6.2019 klo 14: Jutun julkaisemisen jälkeen selvisi, ettei kokko sytykään koko Etelä-Karjalan alueelle annetun metsäpalovaroituksen vuoksi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut