Lasten pitkä loma ja vanhempien työt voi olla vaikea yhdistelmä – kesäkerho auttaa arkirumbassa

Visman kerhossa on käynyt nyt keskimäärin kymmenen lasta. Kävijämäärän uskotaan kasvavan, kun tieto kerhosta ei jatkossa tule enää niin viime tipassa kuin tänä keväänä. Antti Heikkilä

Tuija Horttanainen

Pilvipalveluiden ohjelmistotoimittaja Visma Solutions etsi ratkaisun monien lapsiperheiden ongelmaan: Kuinka järjestää kesälomat pienten koululaisten kanssa?

Visma Solutions aloitti kesäkerhon työntekijöidensä lapsille. 5–10-vuotiaille lapsille tarkoitettu kerho paitsi auttaa työntekijöiden perheitä arjessa, myös antaa yhdelle nuorelle kesätyön.

Monissa perheissä kesä on lastenhoidon ja työnteon yhdistämisen kannalta hankalaa aikaa. Lasten pitkä loma koulusta alkaa heti kesäkuun alussa, mutta vanhempien lomat eivät.

– Ohjatun kesäkerhon ansiosta työntekijän ei tarvitse miettiä, miten pienet koululaiset pärjäävät koko päivän kotona tai sovitella hoitokuvioita viikkokaupalla. Haluamme mahdollistaa työntekijöille rentouttavan loman ja yhteisen ajan puolison kanssa, Visma Solutionsin henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen kertoo.

Toropaisen mukaan asian parissa tuskailtiin jo vuosi sitten. Silloin tekeminen jäi puheen tasolle, mutta tänä keväänä asia otettiin uuteen tarkasteluun ja siirryttiin sanoista tekoihin. Palaute on ollut ilahtunutta.

– Vanhemmat ovat kertoneet, kuinka tämä helpottaa omaa arkea. On myös tietynlaista ylpeyttä omasta työpaikasta, että tällaista järjestetään.

Lapsista puolestaan on jännittävää päästä äidin tai isän työpaikalle.

Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara kertoo, että kerhon järjestäminen oli lopulta yllättävän helppoa.

– Tämä toteutettiin varsin nopealla aikataululla, noin 1,5 kuukautta sitten alettiin selvittää asiaa. Ammattilaiset löytyivät avuksi helposti ja koulujen pihat ja vastaavat ovat tähän aikaan tyhjillään, mikä auttaa paljon.

Kerhossa on käynyt keskimäärin kymmenen lasta. Salovaara ja Toropainen uskovat kävijämäärän nousevan jatkossa, kun tieto kerhosta on vanhemmilla aikaisemmin.

– Tätä kannattaa varmasti järjestää myös tulevina vuosina, nimenomaan kesäkuussa, mikä on ongelmallisinta aikaa, Salovaara sanoo.

Visma Solutionsin kerhon ovet ovat olleet auki myös muille samassa talossa, mutta eri firmoissa työskentelevien vanhempien lapsille.

– Ylipäätään yritysten kannattaisi ehkä tehdä yhteistyötä tällaisen kerhon järjestämisessä. Ongelma on kuitenkin yhteinen, Salovaara vinkkaa.

Kesäkerho kokoontuu neljän viikon ajan Lappeenrannassa kaikkina arkityöpäivinä 3.6.–28.6. kello 9–15 välillä.

Toiminta koostuu liikunnallisesta ja leikillisestä ohjelmasta ja ryhmä liikkuu esimerkiksi soveltuvilla liikunta- ja leikkipaikoilla työpaikan lähiympäristössä.

– Vanhemmat ja lapset voivat tulla samaa matkaa töihin, kun lasten kerho alkaa ja päättyy työpaikan alakertaan, Toropainen sanoo.

Kerhon järjestämisestä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piiri ja ohjauksessa avustavat myös NST:n nuoret. Kerhon avulla saadaan tarjottua työpaikka kesäkuuksi yhdelle nuorelle MLL:n kautta.

Verottajan näkökulmasta kesäkerho on työsuhde-etu, josta työntekijä maksaa ennakonpidätyksen.

– Yrityksemme maksaa kerhon kulut, jolloin työntekijöille jää vain vero maksettavaksi. Työntekijälle tämä tarkoittaa vain murto-osaa niistä kustannuksista, mitä esimerkiksi leirit maksavat. Olisi kuitenkin parempi, jos yritys voisi tarjota tällaisen avun työntekijöilleen verovapaana, toteaa Salovaara.

Näin MLL ohjeistaa

Alakouluikäinen on liian pieni viettämään kokonaisia päiviä toistuvasti yksin kotona.

Lapsen ikä ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri, jonka mukaan arvioidaan, voiko lapsi jäädä yksin kotiin, ja voiko hän huolehtia nuoremmasta sisaruksestaan.

Esimerkiksi jos lapsi pelkää yksin oloa, hän on liian pieni viettämään aikaansa yksin kotona.

Lapsen turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa paljon se, onko lähellä naapureita, joiden puoleen voi kääntyä tai voiko vanhempi vastata puhelimeen, jos lapsi soittaa.

Nuortakaan ei ole hyvä jättää yksin pitkäksi aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu