Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus on kieltämässä energiajuomien myynnin alle 16-vuotiailta – imatralaiskauppiaan mukaan kielto ei ole aivan yksinkertainen juttu

K-Citymarket Imatran kauppias Marko Tujula ei ole kokenut nuorten energianjuontia huolestuttavana tai ongelmallisena.Hän arvelee sen olevan jopa

vähenemään päin.

– On se ehkä menossa fiksumpaan suuntaan ja muuttumassa toisenlaisiin tuotteisiin.

Hänestä kysymys onkin ennen kaikkea kasvatuksellinen eli liittyy siihen, mitä alaikäisten annetaan vapaa-aikanaan tehdä.

Kaupat ovat saattaneet asettaa omia ikärajoja energiajuomille THL:n suositusten mukaisesti, mutta Imatran Citymarketissa tähän ei ole päädytty.

– On sitä mietitty, mutta emme ole menossa siihen, vaan jatkamme samalla tavalla.

Kaupassa suunnitelmaan myyntikiellosta suhtaudutaan kuitenkin avoimin mielin.

– Ei meillä mitään sitä vastaan ole, jos se tulee annettuna tekijänä. Se sopii meille kyllä, ja meidän olisi silloin helpompi perustella, miksi emme voi myydä.

Tujula myöntää, että haasteita ja lisää työtä mahdollinen myyntikielto toisi, jos energiajuomiakin saisi jatkossa ostaa vain henkilöllisyystodistuksella.

– Totta kai lisätyötä tulee, mutta samalla tavalla se onnistuu kuin muidenkin ikärajavalvottavien tuotteiden myynti.

Myyntikielto ei Tujulan näkemyksen mukaan ole aivan yksinkertainen, ja lain suunnittelussa on huomioitava monta asiaa.

Hän pohtii, tulisiko myyntirajoituksia jatkossa ulottaa myös muiden kofeiinipitoisten tuotteiden puolelle.

Jos myyntikielto astuu voimaan, Tujula toteaa, että silloin myös energianjuomien välittämisestä alaikäiselle tulisi rikos, jolloin myös valvonnan tulisi laajentua nykyisestä.

Prisma-johtaja Jari Antikainen kertoo, että asiakasmääriin suhteutettuna Imatran Prismassa ei asian kanssa ole ollut ongelmia.

Kaupassa tukeudutaan hänen mukaansa S-ryhmän toimintatapoihin nyt ja jatkossa.

– Imatran Prisma noudattaa S-ryhmän suositusta energiajuomien myynnissä.

Itsekin kolmen lapsen isänä Antikainen toteaa päätösvallan olevan vanhemmilla.

– Tämäkin asia on ainakin tähän asti ollut pitkälti perheen päätettävissä, kuten vaikka makeisten tai pikaruokien nauttiminen.

Mikäli kielto energiajuomien myynnistä alaikäisille tulee voimaan, Antikainen toteaa, ettei asian hoitaminen aiheuttaisi merkittävää lisätyötä.

– Valvonta toteutetaan kuten muidenkin ikärajavalvonnan piirissä olevien tuotteiden osalta jo toimitaan eli tarkistamalla, että ikä riittää kyseisen tuotteen ostoon.