Nyt tuli raju ehdotus asuntojen airbnb-vuokrauksesta – "Jos majoittujien määrä ylitettäisiin, huoneisto voidaan ottaa hallintaan"

Yhä harvempi kolmikymppien suomalainen hankkii omistusasunnon. Kristian Eloluoto

toimitus

Kiinteistöliitto haluaa taloyhtiöiden majoitustoimintaan selvät pelisäännöt.

Liiton mukaan asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä ohjeita esimerkiksi Airbnb-tyyppiseen lyhytaikaiseen vuokraukseen ja majoitustoimintaan.

Tiedotteessaan liitto kertoo nykytilanteen aiheuttaneen epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta sallitaan tai milloin siihen voi puuttua.

Jakamistalouteen liittyvässä lausunnossaan liitto esittää, että ongelma ratkaistaisiin muuttamalla asunto-osakeyhtiölakia ja maankäyttö- ja rakennuslakia. Asunnoksi määritellyssä huoneistossa sallittaisiin vuoden aikana vain rajattu määrä käyttäjiä, eikä määrää saisi ylittää kalenterivuoden aikana.

– Jos määrä ylitettäisiin, kyse olisi käyttötarkoituksen vastaisesta käytöstä asunnoksi määritellyssä huoneistossa. Tähän taloyhtiöllä olisi mahdollisuus puuttua ottamalla huoneisto taloyhtiön hallintaan, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen

Tilannetta seurattaisiin ilmoituksilla. Osakkaalla olisi velvollisuus ilmoittaa vuokralaisista ja majoittujista taloyhtiölle.

– Kun uusia pelisääntöjä luodaan, on tärkeää, että taloyhtiö pystyy myös valvomaan niiden noudattamista. Keinoksi esitämme, että osakkaan tulisi tehdä yhtiölle esimerkiksi sähköisen järjestelmän avulla ilmoitus vuokralaisista ja majoittujista, Hienonen sanoo.

Airbnb:n suosion kasvu näkyy jo Kiinteistöliiton neuvonnassa. Epäselvää on esimerkiksi se, milloin majoitustoimintaa on pidettävä ammattimaisena.

– Tällä hetkellä raja sen suhteen, mikä on asuinhuoneiston vuokrausta ja mikä sellaista lyhytaikaista majoitustoimintaa, joka on asuinhuoneistossa sallittua, on epäselvä, Hienonen toteaa.

Kiinteistöliitto toivoo, että myös kaupunkien rakennusvalvonnat julkaisisivat ohjeistusta siitä, minkälainen huoneiston käyttö ei ole rakennusluvan mukaista asumista. Taloyhtiölle viranomaisen kanta toimii perusteluna mahdolliselle yhtiöoikeudelliselle hallintaanottomenettelylle.

– Ennen kuin lainsäädäntö ja viranomaisen näkemys asiassa ovat selvillä, taloyhtiöiden ei kannata ottaa riskiä tuomioistuinkäsittelyn lopputuloksesta, Hienonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu