Suomalaisten ei tarvitse sittenkään luopua pankkien pahviläpysköistä – Finanssivalvonta: käyttöä voidaan jatkaa, yhdellä ehdolla

Etäyhteydellä voidaan jo hoitaa ja täydentää monia kotihoidon tehtäviä. Kuvituskuva. Arkisto/Sauvo Jylhä

toimitus

Painetut avainlukulistat saattavat käydä jatkossakin pankkitunnistautumiseen. Finanssivalvonnan mukaan painettujen tunnuslukulistojen käyttöä voidaan jatkaa, kunhan siihen yhdistetään vahvan tunnistamisen elementtejä.

– Tunnuslukulistoja käytettäessä asiakkaan vahvaan tunnistamiseen tulee maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä lisätä elementtejä, jotka varmistavat sääntelyn edellyttämän kaksiosaisen tunnistamisen toteutumisen, Finanssivalvonnasta kerrotaan.

Vahvalla tunnistamisella tarkoitetaan maksupalvelun käyttäjän sähköistä tunnistamista, joka perustuu vähintään kahteen kolmesta toisistaan riippumattomasta vaihtoehdosta.

Taustalla on EU-direktiivi, jonka seurauksena verkkopankkien tietoturvavaatimukset tiukentuvat syyskuussa. Vahvan tunnistamisen vaatimusta koskeva sääntely astuu voimaan 14. syyskuuta.

Pankkien painetut tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa, eivätkä ne nykymuotoisessa käytössä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia. Syyskuussa avainlukulistoja ei voi enää käyttää yksinään.

− Pankkien tulee toteuttaa tunnistusmenetelmiin tehtävät muutokset siten, että samalla turvataan kaikkien asiakasryhmien mahdollisuus käyttää tunnistusvälineitä ilman katkoksia. Asiakkaiden tulee voida käyttää nykyisiä tunnuslukulistoja maksamisessa ja maksutilien käytössä niin kauan, kunnes pankki on riittävällä tavalla varmistanut uusien menetelmien käytettävyyden, saavutettavuuden ja toimintavarmuuden, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen korostaa.

Finanssivalvonta tarkentaa, että se ei ota kantaa tunnuslukulistojen käytön jatkamiseen muissa kuin maksamiseen ja maksutilin käyttöön liittyvissä palveluissa, kuten esimerkiksi viranomaisten palveluissa.

Nordea ja Danske Bank kuitenkin ovat kertoneet luopuvansa tunnuslukukortista tämän vuoden aikana kokonaan. OP on korvaamassa avainlukulistat vaiheittain mobiiliavaimella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu