Maalaislapsilla paremmat motoriset taidot kuin pääkaupunkiseudun lapsilla – Tutkija antaa lapsiperheille vinkin kesään

Lapset tuntevat tekemisen tärkeäksi, kun myös vanhempi osallistuu toimintaan lapsen kanssa. Milja Kungas

Tiina Örn

Parhaat motoriset taidot ovat maaseudulla asuvilla lapsilla, kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksessa kartoitettiin 3–7-vuotiaiden lasten motorisia taitoja.

Taitavat tenavat -tutkimuksen tulosten mukaan matala asukastiheys, kuten maaseudulla, oli yhteydessä parempiin motorisiin taitoihin ja runsaampaan ulkona vietettyyn aikaan. Korkeampi asukastiheys, kuten pääkaupunkiseudulla,oli puolestaan yhteydessä heikompiin motorisiin taitoihin ja liikuntaharrastukseen osallistumiseen.

Lisäksi ulkona vietetyn ajan määrällä ja liikuntaharrastamisella oli myönteinen vaikutus motorisiin taitoihin.

– Ulkona lapsella on tilaa leikkiä ja haastaa itseään monipuolisesti motoriikkaa kehittäen. Kun lapsi kokee onnistuvansa, harjoittelun ja toistojen määrä lisääntyy sekä taito paranee. Lisäksi ulkoilu ja harrastaminen voivat tukea toisiaan, jos harrastuksissa opittuja taitoja saa tehdä lisää omaehtoisen ulkoilun aikana, toteaa tiedotteessa tohtorikoulutettava Donna Niemistö Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää, että hän saa tehdä, kokeilla ja leikkiä omaehtoisesti.

– Vanhempien läsnäolo tuo turvaa, lempeästi ohjaa toimintaa ja lapset tuntevat tekemisen tärkeäksi, kun myös vanhempi osallistuu toimintaan lapsen kanssa, Niemistö sanoo.

Hän painottaa, että ulkona vietetyn ajan ja harrastamisen mahdollisuudet sekä niiden tasavertaisuuden lisääminen on yhteiskunnallisesti merkittävää.

– Motoristen taitojen oppiminen on yksi lapsuusajan keskeisistä kehitystehtävistä. Yhteiset leikit auttavat kaverisuhteiden syntymisessä ja esimerkiksi kouluun sopeutumisessa.

Tutkija kannustaa lapsiperheitä ottamaan kesästä liikunnan ilon irti.

– Kesä on loistavaa aikaa liikkua perheenä. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen rauhoittaa, tuottaa uusia elämyksiä ja stimuloi lapsen motorisia taitoja, lausuuNiemistö.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 945 lapsiperhettä 37 päiväkodista. Kuusi tutkimukseen osallistunutta päiväkotia sijaitsi pääkaupunkiseudulla, 17 kaupungeissa, seitsemän taajamissa ja seitsemän maaseudulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu