Kesämökeistä pyydetään liian kovia hintoja – "Ostajat eivät halua maksaa tunnearvosta"

Saimaasta halutaan maan kolmas kansainvälisesti tunnettu matkailualue Helsingin ja Lapin lisäksi. Kuvituskuva. arkisto / Riitta Ketola

Klaus Nurmi

Kesämökistä syntyy kauppa vain, jos myyjä on valmis joustamaan hintapyynnöstään. Lähtökohtaisesti hintapyynnöt ovat liian korkeita.

Näin todetaan Säästöpankkiryhmään kuuluvan Sp-Kodin välittäjäkyselyssä. Välittäjien mukaan olisi tärkeää saada mökkejään myyntiin laittavat ihmiset ymmärtämään, etteivät ostajat ole valmiita maksamaan mökin tunnearvosta.

Kauppa ei ole pysähtynyt, mutta selvää rauhoittumista mökkimarkkinoilla on tapahtunut eikä tarjonnassa ole tapahtunut suurta muutosta. Rantamökit kiinnostavat ostajia edelleen, mutta kuivan maan mökkien ja saarimökkien kysyntä näyttää merkittävästi vähentyneen kaikkialla Suomessa.

Mökkikaupassa on ollut jo pidempää ostajan markkinat, todetaan Sp-Kodin tiedotteessa. Onnistuneet kaupat tehdään laskevin hinnoin.

Kysely osoittaa myös, ettei Suomen mökkimarkkinoilla ole ulkomaalaisia ostajia. Vielä joitakin vuosia sitten liikkeellä oli jonkin verran venäläisiä, mutta nyt he ovat korkeintaan myymässä aiemmin ostamiaan mökkejä.

Ostajia kiinnostavat edelleen eniten mökit, jotka sijaitsevat meren tai järven rannalla, puhtaiden vesistöjen äärellä.

Yhä useampi etsii ympärivuotiseen käyttöön sopivaa mökkiä. Perusmukavuuksista tinkii enää harva, perille on oltava tie ja mökissä sähkö ja vesi. Merkitystä on myös rannan laadulla ja tontin ilmansuunnalla.

Kyselyssä nousi esiin myös se, että kesämökkiä etsiville on erityisen tärkeää, että mökeissä on jätevesijärjestelmä kunnossa. Uusi jätevesiasetus astuu voimaan lokakuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu