Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on tukalaa! Jo kaksi tahoa varoittaa Keski-Eurooppaan matkustavia suomalaisia – lämpöennätykset lähellä paukkua

Sekä Ilmatieteen laitos että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittavat matkailijoita Keski-Euroopan tukalista helteistä. Yli 35 asteen lämpötiloja on ennusteissa ensi viikon alkuun saakka.

Esimerkiksi tänään keskiviikkona lämpötila kohoaa monin paikoin 35 asteeseen, ja Saksassa lähestytään maan kesäkuun lämpöennätystä, joka on 38,5 astetta.

Hellevaroituksia on annettu esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. THL huomauttaa, että helteiden haitoilta suojautumiseen kannattaa suhtautua vakavasti.

Tuttuja keinoja helteissä pärjäämiseen ovat varjossa pysyttely ja riittävä veden juominen.

– Lisäksi pitää muistaa syödä, jotta elimistön suolatasapaino säilyy hyvänä. Alkoholia tulisi välttää, sillä se kuivattaa elimistöä, kertoo THL:n tutkija Virpi Kollanus

Helteellä kannattaa pukeutua kevyesti vaatteisiin, jotka sallivat hikoilun.

– Auringon paisteelta pitää kuitenkin suojautua hyvin aurinkohatun, suojaavan vaatetuksen ja aurinkosuojavoiteiden avulla. Fyysistä rasitusta tulee välttää erityisesti päivän kuumimpaan aikaan. Kävelyretket kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, Kollanus sanoo THL:n tiedotteessa.

Torstaiksi Keski-Eurooppaan virtaa viileämpää ilmaa luoteesta ja tukalin helle hellittää hetkeksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lauantain aikana helleilmaa alkaa jälleen virrata alueelle lännestä alkaen, ja 35 asteen lämpötilat yleistyvät jälleen sunnuntaina ja maanantaina.

– Korkeimmat lämpötilat tällä viikolla mitataan kuitenkin Espanjassa ja Ranskassa, jossa lämpötila kohoaa paikoin jopa yli 40 asteen. Ranskassa rikotaan lähipäivinä mahdollisesti maan kesäkuun lämpöennätys, mikä on 41,5 astetta vuodelta 2003, laitos tiedottaa.

Ranskan mittaushistorian korkein lämpötila on 44,1 astetta elokuulta 2003. Ranskassa ja Espanjassa kuumuus myös kestää pidempään, mikä lisää helleaallon aiheuttamia terveysvaikutuksia.

Alkuviikko tuo kuumuuteen helpotusta näillä näkymin ainakin Ranskan pohjoisosaan.

THL muistuttaa, että helle on uhkaa etenkin ikääntyneiden ja pitkäaikaissairaiden terveyttä. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet, munuaissairaudet sekä hermoston sairaudet. Pitkäaikaissairaat voivat kysyä lääkäriltään, kuinka kuuma sää vaikuttaa sairauteen tai sen lääkitykseen.

Myös pienet lapset ovat erityisen herkkiä kuumuuden haitoille. Lapset kärsivät myös aikuisia herkemmin nestehukasta.