Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin suomalainen söi viime vuonna – ilmastopuheet eivät näy ruokalautasella

Suomalainen kulutti viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia,selviää Luonnonvarakeskuksen ravintotaseesta.

Aikaisempaa enemmän suomalaiset kuluttivat maitorahkaa ja siipikarjaa, Luke kertoo.

Maitopohjaisten tuoretuotteiden kulutus kasvoi. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi maustetut rahkat. Nestemäisiä maitotuotteita, kuten piimää, viiliä, jogurttia ja rahkaa, käytettiin kaikkiaan 155 kiloa henkeä kohti eli noin kolme prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Maidon kulutus väheni lähes viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin noin 107 litraa henkeä kohti.

Juuston kulutus pysyi suunnilleen ennallaan. Sitä syötiin noin 26 kiloa. Myös voita kulutettiin saman verran kuin edellisenä vuonna, 3,5 kiloa. Kananmunia syötiin viime vuonnakin lähes 12 kiloa henkeä kohti.

Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu jatkui jo yli kymmenettä vuotta. Kulutus oli 25,6 kiloa henkeä kohti, eli määrä kasvoi melkein kolme prosenttia edellisestä vuodesta.

Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen samana kuin kahtena edellisenäkin vuonna, 81 kilossa henkeä kohti. Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 19,3 ja sianlihaa 32,5 kiloa henkeä kohti. Tilastoon on laskettu mukaan myös riista ja syötävät elimet. Lihan kulutusmäärät on ilmoitettu taseessa luullisena eli ruholihana.

Viljan kokonaiskulutus väheni kilolla. Kulutus oli 79 kiloa henkeä kohti. Ainoastaan rukiin kulutus laski lievästi.

Vihannesten kulutus oli suunnilleen sama kuin edellisenä vuonna, arviolta 64 kiloa henkeä kohti. Tuoreiden hedelmien kulutus laski hieman yhtä poikkeusta lukuunottamatta, ja oli viime vuonna 45 kiloa henkeä kohti. Sitrushedelmien kulutus kääntyi jälleen nousuun, ja oli noin 14 kiloa henkeä kohti.

Tiedoissa vuoden 2018 kulutusta on verrattu vuoteen 2017.