Haapajärvellä vesi tavalliseen tapaan vihreää runsaan levän vuoksi – Vuoksessa vesi normaalilla korkeudella, Lappeenrannassa hulevesitulvia

Kuvituskuva. Helena Kuosmanen

toimitus

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Kaakkois-Suomen vesialueilla ei ole todettu tavanomaisesta poikkeavia levähavaintoja. Sään viileneminen, voimakkaat tuulet ja sateet ovat sekoittaneet vesiä ja ilmoitettujen levähavaintojen määrä on vähentynyt aiemmista viikoista.

Viikottaisista vakiopaikoista vähäinen määrä sinilevää oli havaittu alkuviikolla Iitin Urajärvellä ja Sääskjärvellä, mutta tuulisen ja epävakaisen sään takia tilanne on jo voinut muuttua.

Lappeenrannan Haapajärvellä vesi oli tavanomaiseen heinäkuiseen tapaan värjäytynyt vihreäksi runsaan levämäärän takia, mutta varsinaisia sinilevän pintakertymiä ei todettu. Yleisöhavaintoja ei tällä viikolla ole tullut.

Kaakkois-Suomen rannikolla sinilevätilanne on säilynyt rauhallisena. Meriveden viileys ja ennustettu tuulinen sää ovat sinilevien kasvua hidastava tekijä.

Pintaveden lämpötilat Kaakkois-Suomen järvillä ovat tällä hetkellä yleisesti 18–20 asteen välillä. Kovat tuulet ovat sekoittaneet pohjalla olevaa viileää vettä pintakerroksiin ja joissakin järvissä lämpötilat ovat laskeneet useita asteita hellejakson jälkeen.

Alkuviikon sateet nostavat jokien pintoja etenkin Kaakkois-Suomen joissa. Vuoksen vesistössä useimpien järvien vedenkorkeudet ovat alkukesälle tyypillisillä tasoilla.

Viime päivinä vesistön eteläosassa on tullut paikoin suuriakin sateita, jotka ovat nostaneet pienten jokien vedenkorkeuksia nopeasti sekä aiheuttaneet hulevesitulvia Lappeenrannassa. Suuremmissa järvissä vesitilanne säilyy tavanomaisena.

Saimaan vedenkorkeus on noin 10 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Vedenkorkeuden nousu on kääntynyt hitaaseen laskuun.

Ennusteen mukaan vedenkorkeus laskee elokuussa hieman tavallista alemmas, mikäli loppukesästä ei tule runsaita sateita. Vedenkorkeus laskee ennusteen mukaan 5–15 cm heinäkuun loppuun mennessä.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain noin 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu