Kesäkuu oli lämpimin kymmeneen vuoteen – ennätyspaljon hellepäiviä ja salamoita, myös sademäärät poikkeuksellisia

toimitus

Kesäkuu oli lähes koko maassa keskimääräistä lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Näin lämmintä kesäkuussa on keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Edellisen kerran tätä lämpimämpi kesäkuu oli vuonna 2013, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Harvinaisen lämmin kuukausi oli maan etelä- ja itäosassa. Koko maassa kuukauden keskilämpötila vaihteli noin 10 asteesta noin 18 asteeseen.

– Maan etelä- ja itäosassa kesäkuun keskilämpötila oli noin 3 astetta, maan länsiosassa noin 2 astetta ja maan pohjoisosassa noin asteen pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Kesäkuun ylin lämpötila, 32,3 astetta, mitattiin 7. kesäkuuta Kruunupyyssä ja Oulussa.

Tilastojen mukaan hellepäiviä oli kesäkuussa koko maassa yhteensä 11. Se on 3 päivää pitkän ajan keskiarvoja enemmän.

– Eniten hellepäiviä oli Lappeenrannassa, Parikkalassa, Kouvolassa, Heinolassa ja Lahdessa. Niissä hellelukemiin päästiin 10 päivänä.

Aurinko paistoi kesäkuussa suurimmassa osassa maata keskimääräistä enemmän. Auringonpaistetunteja kertyi noin 300–380, tilastot kertovat. Suurimmassa osassa maata keskiarvot ylitettiin noin 30–80 tunnilla.

Kuukauden sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Ne vaihtelivat noin 10 ja 100 millimetrin välillä.

Maan etelä- ja kaakkoisosassa sekä länsirannikon tuntumassa sademäärät jäivät pienimmillään vain noin neljännekseen tavanomaisesta.

– Kuivimmilla alueilla sademäärä oli jopa paikoin poikkeuksellisen pieni, eli yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Kesäkuun salamamäärä oli hieman yli 50 000, mikä on selvästi yli kesäkuun keskiarvon, noin 34 000. Runsaimmin salamoi 7.–9. kesäkuuta sekä 21. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu