Ministerit ottavat Saimaan kuuttikuolemat vakavasti – vetoavat kalastajia jättämään verkot rannalle heinäkuussa

toimitus

Maa- ja metsätalousministeriö, ympäristö- ja ilmastoministeri sekä Metsähallitus suhtautuvat vakavasti heinäkuun alussa havaittuihin norppakuolemiin. Ministerit kehottavat nyt kalastajia välttämään verkkokalastusta norppa-alueilla myös heinäkuussa.

– Verkkokalastuskuolemat aiheutuvat usein inhimillisestä oletuksesta, että verkkokalastuskiellon päätyttyä verkkokalastus Saimaalla olisi vaaratonta kuuttien kannalta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa.

Neljä norpan kuuttia kuoli kalaverkkoihin Saimaalla heti ensimmäisinä päivinä sen jälkeen, kun verkkokalastuskielto loppui 1. heinäkuuta.

– Paikalliset kalastajat voisivat tässä tilanteessa kiinnittää erityistä huomiota pyydysten valintaan, jotta norppia ei jäisi pyydyksiin, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Leppä pitää Saimaan verkkokalastusrajoitusten päättymisen jälkeen tapahtuneita norppakuolemia äärimmäisen ikävinä.

Metsähallituksen mukaan verkkokalastusta tulisi välttää heinäkuussa, koska verkkoihin kuolleista saimaannorpista noin 80 prosenttia on alle 24-kiloisia kuutteja. Keskimäärin kuutti saavuttaa 24 kilon tavoitepainon elokuussa. Tällöin riski verkkoon kiinnijäämiseen vähenee.

– Metsähallituksen suositus norppien kannalta turvallisten pyydysten käytöstä Saimaalla on syytä ottaa vakavasti, ministeri Mikkonen toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo perustaa lomien jälkeen yhteistyöryhmän, jossa käsitellään kalastuksen vaikutuksia norppakannan tilaan Saimaan alueen eri osissa.

–Maa- ja metsätalousministeriö on sitoutunut saimaannorpan suojelustrategian kannankasvutavoitteeseen, eikä kukaan meistä toivo lisää norppakuolemia, ministeri Leppä sanoo.

Tavoitteena on vahvistaa saimaannorpan suojelua yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Työn yhteydessä järjestetään muun selvitystyön ohella alueellisia keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia saimaannorpan esiintymisalueella.

– On tärkeää, että maa- ja metsätalousministeriö on ilmaissut aikeensa työryhmän perustamiseen. Saimaan verkkokalastusrajoituksia on selvästi syytä tiukentaa, toteaa ympäristöministeri Mikkonen.

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta saimaannorpan suojelemiseksi on voimassa huhtikuuhun 2021 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu