IS: Kalastaja kommentoi norppa-aloitetta – "Mitä kehäkolmosen sisäpuolella nimiään papereihin laittavat asiasta ymmärtävät?"

Ammattikalastaja väittää ympärivuotisen verkkokalastuskiellon merkitsevän sitä, että kotimainen iso luukala katoaa kauppojen tiskeiltä. Mervi Kunnasranta

Tiina Örn

– Mitähän nuo kehäkolmosen sisäpuolella nimiään papereihin laittavat asiasta ymmärtävät? kysyy Iltasanomien haastattelema vapaa-ajan kalastaja Esko K. Tynkkynen

Tynkkynen viittaa kuuttien verkkokuolemien synnyttämään kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan verkkokalastuksen ympärivuotista kieltämistä saimaannorpan elinalueilla.

Kesäkuussa useita kuutteja on kuollut jäätyään kiinni verkkoihin.

–  Ihmiset ja norpat ovat eläneet ja kalastaneet täällä saaristossa 10 000 vuotta ja molemmilla on sijansa. Tästä osoituksena on, että sekä norppa- että kalakannat kasvavat koko ajan, jatkaa Tynkkynen.

Kansalaisaloite on jo kerännyt tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

AmmattikalastajaTarmo Tolvanen toteaa puolestaan Iltasanomille, että ympärivuotinen verkkokalastuksen kielto norpan elinalueilla lopettaisi ammattimaisen kalastuksen alueella kokonaan.

– Ympärivuotinen verkkokalastuskielto merkitsisi sitä, että kotimainen iso luukala katoaisi kauppojen tiskeiltä. Sitten syötäisiin Norjan lohta, mutta eipähän tarvitsisi popsia erikseen antibiootteja, toteaa Tolvanen.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan hukkuneiden kuuttien määrä on suuri, mutta ei suinkaan ennenkuulumaton.

– Jos nämä (kuuttien hukkumiset verkkoihin) nyt tähän jäävät, niin määrä on tavanomainen. Hieman kuitenkin pelon sekaisin tuntein odotan, tuleeko niitä vielä lisää.

Metsähallitus ei kerro tarkkoja verkkokuolemien sijaintipaikkoja suojellakseen kalastajia someraivolta, toteaa Koskela Iltasanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu