Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet – sähköautoja on ostettu alkuvuonna enemmän kuin koko viime vuoden aikana

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet 13,4 prosentilla vuoden 2019 tammi-kesäkuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Traficomin tiedote. Alkuvuoden aikana rekisteröitiin 60 277 uutta henkilöautoa, kun vastaava määrä vuonna 2018 oli 69 612.

– Vaikka henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet, niin on hyvä huomata, että kun tarkastellaan ensirekisteröintien määrää pidemmällä ajanjaksolla, ei määrä ole poikkeuksellinen ja ensirekisteröintien kertymä onkin samalla tasolla kuin alkuvuonna 2015, sanoo asiantuntija Karoliina Aalto Traficomin tiedotteessa.

Kuorma-autoja on taas ensirekisteröity alkuvuonna 17,6 prosenttia enemmän. Sen sijaan linja-autojen ja pakettiautojen rekisteröintimäärät ovat laskeneet.

Moottoripyörien rekisteröintimäärät ovat kasvaneet alkuvuonna 7,6 prosenttia ja mopojen 8,5 prosenttia.

Vaihtoehtoisista käyttövoimista suosituin uusissa autoissa on ollut sähkö. Uusia sähköautoja on rekisteröity tänä vuonna merkittävästi edellisvuotta enemmän: pelkästään alkuvuoden aikana ensirekisteröitiin 995 sähköautoa, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä (776). Muiden uusien käyttövoimien ensirekisteröintiluvut ovat bensiini- ja dieselautojen tavoin laskusuunnassa.

– Vaikka ladattavien hybridien määrät ovat ensirekisteröinneissä laskeneet, niin käytettynä maahantuotujen puolella niiden osuus on kasvanut huomattavasti, sanoo Aalto.

Tänä vuonna tammi-kesäkuussa tuotiin käytettynä maahan 2605 ladattavaa hybridiä. Vastaava määrä vuonna 2018 (tammi-kesäkuussa) oli 893. Pääasiassa nämä olivat bensiinihybridejä, mutta myös dieselhybridien suosio on kasvanut. Sähköautojen suosion kasvu näkyy myös käytettynä maahantuotujen autojen tilastoissa määrän kaksinkertaistumisena.

– Ilmastotavoitteiden kannalta on todella hienoa, että vaihtoehtoiset käyttövoimat lisäävät suosiotaan käytettynä maahantuoduissa autoissa. Myös uusien sähköautojen rekisteröinnit kasvavat positiivista tahtia. Uskonkin, että vaihtoehtoisten käyttövoimien suosion lisääntyminen heijastelee laajempaa muutosta yleisessä mielipiteessä, jonka taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta. Täyssähköautojen osalta myynnissä on myös entistä useampia malleja, pohtii johtava asiantuntija Outi Ampuja tiedotteessa.

Käytettyjen autojen maahantuonti on kasvanut 21 prosentilla edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Alkuvuoden aikana Suomeen on tuotu 20 404 käytettyä henkilöautoa.

Suosituin henkilöautomalli tammi-kesäkuussa oli Skoda Octavia, joita rekisteröitiin 3015 kappaletta. Seuraavaksi suosituimmat henkilöautot alkuvuonna olivat Ford Focus (2477) ja Nissan Qashqai (2428kpl). Eniten uusia autoja rekisteröitiin Uudellamaalla.