Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesä herättää suomalaisten seksihalut, mutta vain murto-osa muistaa tämän tärkeän seikan kesän päätteeksi

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi, selviää Terveystalon teettämästä kansalaiskyselystä.

Kyselyn mukaan jopa 41 prosenttia suomalaisista haluaa seksiä kesällä enemmän kuin muina vuodenaikoina.

– Valo, loma ja stressittömämpi arki lisäävät aktiivisuutta arjessa ja seksissä. Uidaan ja ollaan rannalla auringon lämmössä. Kesällä on myös enemmän visuaalisia virikkeitä. Sinkuilla on mahdollisuuksia tavata muita sinkkuja tapahtumissa ja festareilla. Toisaalta parisuhteessa olevilla on enemmän aikaa yhdessäoloon, Terveystalon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi kommentoi kyselyn tuloksia.

Kesä saattaa innoittaa seksiin mitä mielikuvituksellisimmissa paikoissa. Kyselyyn vastanneista 29 prosenttia sanoo, että seksin harrastaminen kesällä on vapaampaa kuin muina vuodenaikoina.

– Vaikka seksi voi kesällä olla spontaanimpaa ja vapaampaa, on silti hyvä muistaa turvallisuus. Kondomin käyttö ja säännöllinen käynti seksitautitesteissä on omasta ja muiden seksuaaliterveydestä huolehtimista. Esimerkiksi sinkuista kyselyn mukaan vain kuusi prosenttia käy testeissä kesän päätteeksi, vaikka 14 prosenttia kertoo harrastavansa seksiä enemmän kesällä kuin muina vuoden aikoina. Tämä on aika huolestuttavaa, Vuohtoniemi kommentoi.

Myös muut pitää ottaa huomioon.

– Jos kokeilee seksiä ulkona, tulee paikka siten että on suojassa ulkopuolisten katseilta, muiden ihmisten ei tarvitse nähdä yksityisiä hetkiä, Vuohtoniemi sanoo.

Vaikka kuuman kesän seikkailuissa onkin hyvä pitää mielessä suojautuminen seksitaudeilta, tulee antaa itselleen lupa nauttia omasta seksuaalisuudestaan, Vuohtoniemi sanoo.

– Parisuhteessa kannattaa kokeilla uutta, hankkia vaikka seksivälineitä kokeiluun ja nauttia siitä, että saa olla lähekkäin ilman kiirettä. Pienet hetket ovat merkityksellisiä ja niitä on kiva muistella talven pimeydessä. Jos on sinkku, kannattaa tehdä itselleen ja mahdolliselle kesäheilalle selväksi, mitä suhteelta haluaa: toivooko siltä pelkkää seksiä vai haluaako syvempää suhdetta. Näin säästytään odottamattomilta pettymyksiltä, sanoo Vuohtoniemi.

Terveystalon kysely toteutettiin verkossa kesäkuussa 2019 ja siihen vastasi tuhat 18–80-vuotiasta suomalaista.