Erittäin uhanalaisia jokirapuja uhkaa nyt etenkin saalista himoitsevien suomalaisten piittaamaton käytös – ”Rapujen siirrosta merkittävä ongelma”

toimitus

Jokirapujen ahdinko on ajanut lajin erittäin uhanalaiseksi, kertoo Suomen ympäristökeskus. Maamme alkuperäisen rapulajin suurin uhka on vieraslaji täpläravun levittämä rapurutto.

– Jokiravun kato on ollut viime vuosikymmeninä nopeaa monilla alueilla, erityisesti lajin luontaisella esiintymisalueella Etelä-Suomessa. Laji on luokiteltu nyt erittäin uhanalaiseksi. Pääsyyksi katsotaan rapuruton hävittämien tai pysyvästi heikentämien jokirapukantojen korvaamiseksi tehdyt täplärapuistutukset, ympäristökeskuksesta kerrotaan.

Täplärapu kuuluu EU:ssa haitallisiin vieraslajeihin, joiden istuttaminen ja levittäminen on Suomessa kielletty. Se sietää lajina rapuruttoa jokirapua paremmin, mutta valitettavasti siksi myös levittää ja ylläpitää tautia vesistöissä.

– Tämä on noussut merkittäväksi ongelmaksi etenkin kansalaisten siirrettyä täplärapuja vesiin, joihin istuttaminen ei ole ollut luvallista. Täplärapu on kirjattu EU:ssa haitallisten vieraslajien listalle ja lajin istuttaminen on ollut kiellettyä vuodesta 2016 lähtien.

Jokiravun suojelussa tärkeintä onkin estää täplärapujen ja rapuruton leviäminen uusiin vesiin.

Koska jokirapua ei uhkaa liikapyynti vaan äärimmäisen tuhoisa tauti, sen laaja-alaista rauhoittamista pyynniltä tai kaupalta ei pidetä toistaiseksi tarpeellisena.

– On arvioitu, että vedenomistajat ja ravustajat pitävät jokirapukantojaan suuremmassa arvossa ja suojelevat niitä rapurutolta tehokkaammin, jos ne tuottavat myös iloa ja hyötyä rapusaaliiden muodossa, ympäristökeskuksesta kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu