Masentaako huono lomasää? – tässä psykologin vinkit siihen, miten nautit kesästä säästä riippumatta

toimitus

Kesään ja kesälomaan liittyy tiettyjä odotuksia, joten on ymmärrettävää, jos koleasti alkanut heinäkuu vetää mielen matalaksi. Terveystalon psykologi Katariina Laurila kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos on etukäteen päätetty, että loman alkaessa mennään mökille ja sitten onkin viileää ja sataa, tulee luonnollisesti paha mieli. Jos taas suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila kertoo.

– Suomen kesä on lyhyt ja odotukset muodostuvat helposti suuriksi. Lomaan ladataan monesti turhan suuria paineita ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, Laurila sanoo.

Oikealla asenteella loma sujuu mukavasti säästä riippumatta, Laurila sanoo.

– Lomaa ei tarvitse suunnitella etukäteen kovin tarkasti. Mitä enemmän on suunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta. Hetkessä eläminen ja avoin mieli ovat avain rentouttavaan ja palauttavaan lomailuun.

Laurilan mukaan omaa mielialaa on mahdollista kohottaa, vaikka kurja lomasää olisikin vetänyt mielen matalaksi.

– Kannattaa tehdä jotain, mistä tulee itselle hyvä olo. Esimerkiksi liikunta on tehokas keino kohottaa mielialaa. Pienikin kävelylenkki vapauttaa mielihyvähormoneja.

– Ihmiset saavat mielihyvää eri asioista. Toisille toimii rentouttava hieronta, toiset taas piristyvät ystävien seurasta. Itsensä kuuntelu on tärkeää. Yritä tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita, joista tulee hyvä olo, Laurila vinkkaa.

On myös hyvä muistaa, että kolea sadepäivä antaa oivan mahdollisuuden olla tekemättä mitään., Laurila sanoo.

– Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla. Myös luovuus kukkii silloin, kun ei tee mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu