Nämä taudit vaanivat kahluualtaassa – Tutkimus: "Veden hygieeninen laatu pääsääntöisesti heikentynyt"

Kahluualtaassa vietetään kesän parhaita hetkiä. Johanna Halava

Jukka Hämäläinen

Helsingin leikkipuistoissa on yhteensä noin 50 kahluuallasta, joissa lapset voivat uida ja kahlata.

– Kahluualtaat ovat leikkipuistojen vetonaula, sillä jos altaassa ei ole vettä, puiston kävijämäärät putoavat, todetaan viimeisimmässä kahluualtaiden hygieniaselvityksessä vuosilta 2013–2014.

Valitettavasti selvityksestä ilmeni paljon muutakin.

Tutkituista näytteistä vain kolmannes täytti hyvän veden laadun vaatimukset. Tosin kahluualtaiden vedelle ei ole asetettu virallisia laatuvaatimuksia, ja tutkimuksessa käytettiin varsin tiukkoja raja-arvoja.

Kahluualtaissa ei ole veden puhdistusjärjestelmää, eikä viranomainen valvo veden laatua säännöllisesti, koska se kuuluu ylläpitäjän vastuulle.

Vesi tulisi ohjeen mukaan vaihtaa kahdesti viikossa, allas pestä joka vaihtokerralla, ja viikonloput altaan pitäisi olla tyhjä.

Merkittävin syy veden laadun heikkenemiseen oli Pseudomonas aeruginosa -bakteeri, jota esiintyi 45 prosentissa näytteistä. Ulko-oloissa bakteeri voi ilmestyä veteen luontaisesti.

Kyseinen bakteeri voi aiheuttaa veden välityksellä suolisto-, silmä-, korva- ja hengityselininfektioita, virtsatietulehduksia tai ihottumaa.

Bakteeri aiheuttaa sairauksia yleensä niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt tai joilla on haava tai palovamma.

Toiseksi yleisimpiä veden laadun heikentäjiä kahluualtaissa ovat koagulaasipositiiviset stafylokokit. Niitä oli reilussa neljänneksessä näytteistä.

Staphylococcus aureus on tavallisin ihmisen märkäbakteereista ja aiheuttaa infektioita myös terveille. Oireina voi olla oksentelua, vatsakipuja, päänsärkyä ja ripulia. Uimaveden välityksellä bakteeri aiheuttaa ihon, haavojen ja korvakäytävän tulehduksia.

Stafylokokkeja esiintyy yleisesti iholla tai nenän limakalvolla, ja niiden pitoisuudet uimavedessä korreloivat kävijämäärien kanssa.

Uimavedestä voi huonolla tuurilla saada myös EHEC-bakteerin, joka voi aiheuttaa veriripulia, joka etenkin lapsilla esiintyessä on vakava ja saattaa johtaa munuaisten toimintahäiriöön.

Myös virustartunnat voivat levitä veden välityksellä. Norovirus aiheuttaa usein lyhytkestoisen, voimakkaan suolistoinfektion, joka ilmenee ripuli- ja oksennustautina. Adenovirukset aiheuttavat ripulia sekä silmä-, korva-, hengitystie- ja virtsatietulehduksia, joiden oireena on usein korkea kuume.

Kahluualtaista mitattiin myös vahvoja ureapitoisuuksia. Ureaa eli virtsa-aineita erittyy allasveteen paitsi pissasta, myös hiestä.

Urea on haitatonta, mutta vahvat pitoisuudet uimavedessä kielivät usein muistakin hygieniapuutteista.

Tutkittujen näytteiden perusteella kahluualtaiden vesien laatua pidettiin pääsääntöisesti heikentyneenä.

Olisiko sitten järkevä välttää kahluualtaita, Helsingin ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski?

– Ei mielestäni, jos lapsi on täysin terve. Noudattaa vain hygieniaohjeita. Ja ylipäätään kannattaa muista, että kun luonnonvesissä ui, rikkoutuneesta ihosta voi päästä bakteereja elimistöön.

Kivikosken mukaan kahluualtaista tulleista tartunnoista raportoidaan äärimmäisen harvoin.

– En muista, että viime vuosina olisi tullut yhtään yhteydenottoa, vaikka altailla on todella paljon käyttöä.

Leikkipuisto-ohjaajien mukaan puistojen kahluualtaat ovat tärkeitä lapsiperheille. Altaat tuottavat paljon iloa niin isoille kuin pienemmillekin lapsille.

Kahluuallas tarjoaa myös hyvän ja joskus ainoan mahdollisuuden uimaharjoitteluun. Moni lapsi on oppinut uimaan leikkipuiston altaassa.

Aseet taudinaiheuttajia vastaan ovat altaaseen menijöiden hyvästä hygieniasta huolehtiminen, sairaana pulikoinnin välttäminen sekä altaan puhdistaminen ja veden vaihtaminen riittävän usein.

Kaikkiin uusiin ja korjattaviin kahluualtaisiin suositellaan puhdistusjärjestelmän asentamista. Näin on tehty esimerkiksi Turussa.

Uutisoimme aiemmin Helsingin Puistolan tapauksesta, jossa äiti epäili lastensa saaneen ihoinfektiot leikkipuiston kahluualtaasta

Kivikosken mukaan alustavan selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, että kahluuallas oli puhdistettu ja vesi vaihdettu kahdesti viikossa, kuten ohje edellyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu