Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli iski nyt seksipäihteisiin – popperseja myyty aikuisviihdekaupoissa valtavilla summilla

Tulli on tutkinut niin sanottujen poppers-tuotteiden laitonta maahantuontia ja myyntiä.

– Laittomia tuotteita on tuotu Suomeen usean vuoden ajan, ja niitä on myyty aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa. Takavarikoitujen ja myyntiin päätyneiden tuotteiden arvo on yhteensä noin 600 000 euroa, Tulli kertoo.

Poppers-tuotteilla tarkoitetaan joukkoa alkyylinitriittejä, joita käytetään lähinnä päihteinä ja viihdekäyttönä sekä tehostamaan seksuaalista kokemusta. Useat poppers-tuotteissa käytetyt alkyylinitriitit on luokiteltu vuodesta 2013 lääkeaineiksi, ja niiden maahantuonti on luvanvaraista.

Alkuvuonna 2019 Tulli takavarikoi noin 2 500 tuotetta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että Suomeen on tuotu vuosina 2013–2019 takavarikoitujen tuotteiden lisäksi noin 40 000 poppers-tuotetta. Tuotteet on myyty edelleen eri puolilla Suomea aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa.

Epäiltyjen saama taloudellinen hyöty laittomasti maahantuoduista ja edelleen myydyistä poppers-tuotteista on noin 600 000 euroa. Epäiltyjen omaisuutta on saatu turvaamistoimena vakuustakavarikkoon lähes vastaava määrä kuin mitä rikollisella toiminnalla on ansaittu.

Tulli on esitutkinnan aikana kuulustellut useita henkilöitä rikoksesta epäiltyinä. Heidän epäillään toimineen aikuisviihdeliikkeiden vastuuhenkilöinä. Tulli on tutkinut tapausta lääkeainerikoksena ja salakuljetuksena.

Tullin esitutkinta on valmistumassa, ja tapaus siirtyy syyteharkintaan Helsingin ja Länsi-Suomen syyttäjänvirastoihin tämän vuoden aikana.