Joka neljäs nuori tuntee huumeissa ajaneen – ja näin moni pysäyttäisi kännikuskin

Jari Pietiläinen

Huumeet näkyvät nykyisin entistä enemmän myös liikenteessä. Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti joka neljäs nuori tuntee tai tietää henkilön, joka on kuljettanut ajoneuvoa huumeissa.

Rattijuopumus ei ole pelkästään alkoholin vaikutuksena ajamista, ja huumausaineet ovatkin kasvava ongelma tieliikenteessä. Viime vuonna jo 40 prosenttia kaikista rattijuopumuksista oli huumetapauksia.

– Tulos osoittaa, ettei liikenne ole tässäkään suhteessa muusta elämästä erillinen saareke. Huumeiden käyttö on kasvanut edelleen viimeisten vuosien aikana, ja se näkyy valitettavasti myös liikenteessä, muistuttaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen

Asenteet huumeratteja kohtaan ovat kuitenkin tiukat nuorison keskuudessa – kyselyyn vastanneista peräti 94 prosenttia oli sitä mieltä, että huumeissa autoileminen on vakava liikennerikkomus. Yhtä jyrkkä on suhtautuminen myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen.

– Sosiaalinen normi on siis vahvasti selvän liikenteen kannalla. Sitä onkin syytä vahvistaa entisestään. Kaveripiirin ja muiden läheisten kielteinen suhtautuminen on iso ennaltaehkäisevä tekijä päihtyneenä ajamiseen, Tarvainen sanoo.

Useampi kuin yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta nuoresta toivoikin, että kaverit yrittäisivät estää, jos olisi itse aikeissa ajaa päihtyneenä. Omaa kaveria estäisi ajamasta päihtyneenä aivan tai melko varmasti lähes jokainen kyselyn vastaajista.

– Koko kaveriporukan kannattaa olla valppaana, jos kesän juhlissa vedetään muutakin kuin leukoja. Rohkea tyyppi estää kaveria menemästä rattiin, jos tämä on kännissä tai kamoissa. Se kaverikin aivan varmasti kiittää viimeistään seuraavana päivänä, muistuttaa Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen

Kommentoi

Palvelut