Pitkä hellejakso on alkamassa Etelä-Karjalassa – pelastuslaitos muistuttaa, että kuumuus voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja tietyille ihmisryhmille

Helteellä kotien sisälämpötila voi nousta liian korkeaksi terveyden kannalta. Kuvituskuva. Toni Tervo

toimitus

Etelä-Karjalassa on alkamassa pidempi hellejakso, joka voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Johanna Franzén kehottaa kaikkia tarkkailemaan nyt sekä omaa että läheistensä hyvinvointia.

– Esimerkiksi lähipiirissä olevalta ikäihmiseltä on hyvä kysellä kuulumisia helteen aikana vähän tarkemmin, Franzen neuvoo.

– Kannattaa varmistaa, että asunnon lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja nestettä tulee nautittua riittävästi, hän jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime kesän helleaalto lisäsi ikääntyneiden kuolleisuutta Suomessa aiheuttamalla noin 380 ennenaikaista kuolemaa.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella ensivastetehtävien määrä kasvoi viime vuoden aikana. Todennäköisin syy tähän ovat kesän helteestä johtuneet lisääntyneet terveysongelmat.

Helteestä kärsivän oloa voi helpottaa monilla keinoilla.

On hyvä varmistaa, että asunnossa on riittävät verhot eikä aurinko pääse paistamaan suoraan sisälle.

Tuulettaminen kannattaa tehdä viileään aikaan iltaisin tai aikaisin aamulla ja päivällä ikkunat kannattaa pitää suljettuna.

Tarvittaessa asunnon tuuletusta voi parantaa esimerkiksi erillisen tuulettimen, ilmastointilaitteen tai ilmalämpöpumpun avulla.

Nestettä tulee nauttia säännöllisesti päivän mittaan. Fyysistä rasitusta on järkevää välttää ja pysytellä varjossa. Pukeutumisen tulee olla kevyttä.

Lisää vinkkejä helteestä selviytymiseen löytyy THL:n nettisivuilta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu