Suomen ja Yhdysvaltojen yhteiseloa esitellään valokuvanäyttelyssä Upseerikerholla

Kuvassa kutsuvierastilaisuuden osanottajia, vasemmalta Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, tilaisuudessa luennoinut valtiotieteen tohtori, poliittisen historian tutkija ja Turun yliopiston professori Vesa Vares sekä Lappeenrannan Suomi-Amerikka yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Hartikainen. Kari Martiala

Kari Martiala

Tänä vuonna vietetään Yhdysvaltain ja Suomen diplomaattisten suhteiden 100-vuotisjuhlaa.

Syksyn ajan Suomea kiertää Yhdysvaltain ja Suomen suurlähetystöjen yhdessä kokoama valokuvanäyttely, johon on koottu huippuhetkiä kuluneiden 100 vuoden ajalta.

Näyttely saapui ensimmäisenä Suomessa Lappeenrantaan SAM Lappeenrannan Suomi-Amerikka yhdistys ry:n tuomana.

Näyttelyn avajaisissa kuultiin muun muassa Etelä-Karjan Maakuntajohtaja Matti Viialaista ja asiantuntijaluennon piti valtiotieteen tohtori, poliittisen historian tutkija ja Turun yliopiston professori Vesa Vares.

– Kiitokset ja onnittelut Lappeenrannan Suomi-Amerikka yhdistykselle mielenkiintoisen näyttelyn hankkimisesta Lappeenrantaan, Viialainen totesi näyttelyn avajaisissa.

– Näyttelyssä tulee peilattua Suomen ulkopolitiikan ja lähihistorian tapahtumia läntisen suurvallan näkökulmasta, ja se on aika kiehtova perspektiivi.

Viialaisen mielestä näyttely on tärkeä ja mielenkiintoinen paitsi poliittisesti, myös inhimillisesti.

-– On ilman muuta maakunnalle ja kaupungille tärkeää, että meillä toimii eri ystävyysseuroja ja -yhdistyksiä, koska ne tarjoavat luontevan tavan sen maan kulttuuriin tutustumiseen ja tietyllä tavalla myös hoitaa näitä tärkeitä suhteita. Kulttuurisuhteet ja sellaiset näyttelyt, jollaista tämäkin valokuvanäyttely edustaa, ovat meille tärkeitä.

Näyttely kuvaa hyvin myös sitä, miten Suomi on kehittynyt. Suomi on ollut kohtaamispaikka, kun isoista asioista on sovittu maailmassa.

– Monilla yrityksillä Etelä-Karjalassa on merkittäviä kauppasuhteita valtameren takana ja Yhdysvallat on tällä hetkellä johtava suurvalta maailmassa. Sen politiikalla on aina merkitystä siihenkin, miten meidän rajoilla eletään. Diplomatiaa kannattaa aina juhlia, ja siinä mielessä Maakunnan ja Maakuntaliiton puolesta onnittelut seuralle ja toivotaan, että mahdollisimman moni käy tutustumassa tähän näyttelyyn ja sillä tavalla edistää Yhdysvaltojen ja Etelä-Karjalan hyviä suhteita, joista me kaikki hyödymme.

Avajaisten tervetuliaispuheen piti vuonna 1970 perustetun SAM Lappeenrannan Suomi-Amerikka yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Hartikainen, joka kiitti Lappeenrannan Upseerikerhoa, joka otti valokuvanäyttelyn tiloihinsa.

Hän suosittelee näyttelyyn tutustumista, sillä vaikka kyseessä onkin diplomatia, kuvissa vilahtelevat kiinnostavat suomalaiset ja amerikkalaiset vaikuttajat.

– Näyttelystä käy ilmi maidemme välisiä tärkeitä diplomaattisia kohokohtia, kuten Paavo Nurmen mainoskiertue 20-luvulla Yhdysvalloissa ja presidenttien Trumpin ja Niinistön tapaaminen Mäntyniemessä.

Kuvissa vilahtelevat myös niin rokkari Michael Monroe kuin näyttelijä Jasper Pääkkönen

SAM juhlistaa Suomen ja Yhdysvaltain välisiä diplomaattisuhteita erinäisin tapahtumin kuluvan vuoden aikana.

SAM:n yli 75-vuotisen historian aikana Suomi-Amerikka yhdistykset ovat olleet merkittävässä roolissa mukana näiden suhteiden ylläpitäjinä, ruohonjuuritason diplomaatteina, mahdollistamassa opiskelijavaihtoa, tiedonkulkua, kulttuurien vaihtoa sekä liikkuvuutta kahden maan välillä.

Valokuvanäyttely on esillä Lappeenrannan Upseerikerholla 24.7.–15.8.2019. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mooses Putron kotimuseolla kuullaan inkeriläisiä lörpötyksiä elokuun alussa 26.7.2019 8:06

Kommentoi

Palvelut