Hautakiviä upposi, vahinkoa valtavalle määrälle kukkia...  – heinäkuun hirmusateen tuhoja korjataan vieläkin Ristikankaalla

Hautausmaan työntekijät Tiina Ukkonen (vas.) ja Ronja Pietiläinen takana ahkeroivat Ristikankaalla. Kukat ovat Ukkosen mukaan piristyneet heinäkuun alun sateen jälkeen. Laura Mykkänen

Laura Mykkänen

Rakeinen rankkasade teki tuhojaan Lappeenrannassa heinäkuun alussa. Luonnonilmiön jälkiä korjataan edelleen myös kaupungin hautausmailla.

Sateen iskiessä pahinta aavisteli Matti Puumalainen, jokatoimii seurakuntamestarina Ristikankaalla, Ylämaalla ja Vanhalla hautausmaalla.

– Mietin, että huomenna ei uskalla lähteä töihin, kotonaan keskustassa sääilmiötä seurannut Puumalainen kertoo. 

Sateen jälkeisenä aamuna töihin tullessa näytti kuitenkin siltä, että puusto oli ottanut suuren osan iskusta vastaan.

– Tilanne ei ollut niin paha kuin olin illalla kuvitellut.

Pahin tuho oli havaittavissa Ristikankaalla, jossa vesi oli jäänyt seisomaan kuutostien puolella kivi- ja meluaidan liittymäkohdassa.

– Vettä oli tullut niin paljon, että paikalla oli maauimala, Puumalainen kuvailee.

Osasyynä siihen hän pitää hautausmaan sijaintia harjun rinteessä. Lähellä oleva Lepola taas sijaitsee harjun päällä, jossa maaperä on vettä läpäisevämpää.

Maan tiivistyttyä myös hautakivet alkoivat upota.

– Kivet piti kaivaa esiin heti, kun vesi oli vetäytynyt. Henkilökunta teki ison työn, että sai tilanteen vielä saman viikon loppuun mennessä korjattua.

Yksittäisiä, vajonneita hautoja huomataan vieläkin, ja sortumien viereen on asetettu aurauskeppejä liikkumisen turvallisuuden takia.

Eniten osumaa ottivat raesateen piiskaamat kukat haudoilla. Hoitohautojen huonokuntoisia kukkia vaihdetaan edelleen.

– Mistään ei 30 000 kukkaa yhtäkkiä heinäkuussa revitä.

Hautaustoimi vastaa hautausmaiden kunnossapidosta sekä ostettujen haudanhoitopalveluiden tuottamisesta. Kukat ja niiden hoito hoitokauden päättymiseen, 15.9., asti.

Tällä hetkellä omaisen alkuperäisestä kukkatoiveesta on joiltakin osilta jouduttu poikkeamaan, vaikka siitä onkin pääsääntöisesti pystytty pitämään kiinni.

– Toiveita pyritään noudattamaan, mutta resursseillakin on rajansa. Esimerkiksi pikkubegonioita on korvattu samettikukalla tai ruusubegonialla.

Kyselyitä etenkin kaukana asuvilta omaisilta on tullut tavallista enemmän. Suurin osa yhteydenotoista on Puumalaisen mukaan ollut huolestuneita, mutta ymmärtäväisiä.

– Vihaisempaakin palautetta on tullut, vaikka emmehän me raesadetta ole aiheuttaneet.

Puumalainen valittelee myös omaisten itse istuttamien kukkien kohtaloa.

– Ne ovat aika hurjan näköisiä eivätkä ehdi enää korjautua.

Hän kertoo kukkia tuodun tarvittaessa muilta lähialueiden hautausmailta.

– Lepoharju, Nuijamaa ja Ylämaa säästyivät, ja Joutsenossakaan isku ei ollut kova. Niiltä on tuotu täydennystä.

Sade tuhoineen osui Puumalaisen mukaan ajankohtaan, jolloin työtä on muutenkin riittämiin hautojen kaivamisen ja peittämisen sekä niiden hoidon puolesta. Myös Ristikankaan kappeli on remontissa.

– Töitä se on teettänyt, kun heinäkuu on muutenkin kiireistä. Lomakauden takia vakituisia työntekijöitä, joihin omaiset ottavat yhteyttä, on vähiten töissä silloin, kun ihmisiä on eniten lomilla.

Eniten Puumalaisen mukaan tilanteessa harmittaa ennen sateita tehdyn työn suuri määrä.

– Tiedostamme, että tilanne ei kukkien osalta ole se, mikä pitäisi.

Kommentoi

Palvelut