Tiesitkö, että moni ketjuliike ottaa vastaan kierrätystekstiilejä? – Imatran KappAhlin myymäläpäällikkö arvelee, että mahdollisuus voisi olla paremminkin tiedossa

Imatran KappAhl-myymälän myymäläpäällikkö Sirpa Jääskeläinen kannustaa ihmisiä kierrättämään itselleen sopivalla tavalla. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Yhä useampi ketjuliike ottaa vastaan kierrätysvaatteita ja tarjoaa kiitokseksi alennusta uusista ostoksista. Yksi näistä ketjuista on KappAhl, ja Imatran myymälän myymäläpäällikkö Sirpa Jääskeläisen mukaan mahdollisuus voisi olla kuluttajilla tiedossa vielä nykyistäkin paremmin.

KappAhlin myymälöissä otetaan vastaan kaikenlaisia vaatteita, kodin tekstiilejä, asusteita ja kenkiä. Myös rikkinäiset kelpaavat, kunhan ne ovat kuivia ja suhteellisen puhtaita.

– Tällä hetkellä tekstiilejä tuodaan viikoittain, ja osa kierrättäjistä on vakioasiakkaita, Jääskeläinen kertoo.

KappAhl kiittää asiakkaita jokaisesta tuodusta tekstiilipussista viiden euron etukupongilla, jonka voi käyttää yli 30 euron ostokseen.

Jääskeläinen kertoo, että Imatran myymäläänkin tuodut kierrätystekstiilit menevät jatkojalostukseen Saksaan.

– Tekstiilit jaotellaan riippuen siitä, voidaanko ne ottaa käyttöön uudelleen, kierrättää tai käyttää energiantuotannossa.

Tutkimusten mukaan pohjoismaiset kuluttajat heittävät joka vuosi roskiin kahdeksan kiloa tekstiilejä.

– Se on suuri määrä, ja muitakin vaihtoehtoja on. Olemme iloisia, kun ihmiset kierrättävät ja pyrimme itsekin pois kertakäyttökulutuksesta.

Myös Lindexin myymälään voi viedä itselle tarpeettomaksi käyneitä tekstiilejä.

Ketjun verkkosivuilla kerrotaan, että Lindex ottaa vastaan kaikenlaisia tekstiilejä riippumatta niiden alkuperästä. Tekstiilien tulee olla kuivia, puhtaita ja ne tulee sulkea muovipussiin.

Asiakas voi luovuttaa tekstiilit henkilökunnalle kassalla, ja tekstiilejä saa tuoda haluamansa määrän. Kiitoksena lahjoituksesta saa viiden euron alennuskupongin, jonka voi hyödyntää vähintään 30 euron suuruisiin ostoksiin.

Lindexille tulevat tekstiilit lajitellaan, ja ne menevät joko uusiokäyttöön tai kierrätykseen, jossa niistä tulee uusien tuotteiden raaka-ainetta, esimerkiksi teollisuuden liinoina tai eritysmateriaalina. Vain pari prosenttia ei sovellu uusiokäyttöön tai kierrätykseen ja se poltetaan.

H&M-myymälöissä otetaan vastaan tekstiilit merkistä ja kunnosta riippumatta, myös parittomat sukat, kuluneet t-paidat ja vanhat lakanat.

Tekstiilit toimitetaan yrityksen verkkosivujen mukaan lähimmälle kierrätysasemalle, missä ne lajitellaan käsin. Jatkokäyttöön kelpaavat vaatteet myydään käytettyinä ympäri maailmaa.

Tekstiilit, jotka eivät kelpaa enää vaatteiksi, muunnetaan toisiksi tuotteiksi, kuten kierrätysmallistoiksi tai siivousliinoiksi.

Uusiokäyttöön kelpaamattomat tekstiilit saavat uuden mahdollisuuden tekstiilikuituina tai teollisessa tuotannossa, kuten autoteollisuuden vaimennus- ja eristemateriaaleina.

Vaatekeräyksen mahdolliset tuotot lahjoitetaan tekstiilikierrätystutkimukseen tai sosiaalisiin hankkeisiin.

Jokaisesta myymälään tuodusta pussista asiakas saa alekupongin, jonka voi käyttää seuraavan ostoksen yhteydessä.

Cubuksella kierrätykseen lahjoitetut vaatteet hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla yhteistyössä Pelastusarmeijan kanssa.

Yrityksen verkkosivujen mukaan vaatteet voivat päätyy jollekin toiselle käyttöön, ne voivat saada uuden elämän tyynyn täytteenä tai ne voidaan hyödyntää lopulta energian tuotantoon.

Tiesitkö?

Jo useampi vuosi sitten voimaan astui kielto, joka estää tekstiilijätteen viemisen kaatopaikalle.

Risat ja käyttökelvottomat tekstiilit laitetaan yhä sekajätteeseen.

Ne eivät päädy kaatopaikalle, sillä sekäjäte poltetaan ja muutetaan energiaksi, kertoi Itä-Uudenmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Sabina Lindström Vantaan Sanomille helmikuussa 2018.

Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit eivät kuulu sekajätteeseen.

Niiden kierrättämiseen on monta eri keinoa ja reittiä.

Yksi vaihtoehto on vaatteiden vieminen niitä vastaanottaviin kauppoihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut