Koleus pitkittää sadonkorjuun aloitusta: "Rukiin sadosta saataneen keskinkertainen"

Kuvituskuva. Heli Kurimo

toimitus

Maakunnassa viljan puinnit alkavat pääosin elokuun puolessa välissä, mikä on vajaan viikon verran normaalia myöhemmin.

ProAgria Etelä-Suomi kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinolan mukaan viileä sää pitkittää tuleentumista.

Heinola kertoo, että tähän mennessä on korjattu nurminadan siemenviljeys ja kuminaa. Erikoisuutena syysohra puitiin viime viikolla Lappeenrannassa yhdellä tilalla.

Ensimmäisiä ohria voidaan Heinolan mukaan puida ensi viikolla. Rukiin puinnit alkanevat myös silloin.

– Rukiin sadosta saataneen keskinkertainen. Tilanne vaihtelee heikosta hyvään, koska talvi harvensi osaa lohkoista pahoin.

Heinola totea, että kevätviljojen korjuukaudesta tulee pitkä, kuten kylvöajastakin. Se jakautuu kolmelle kuukaudelle.

Monilla vehnälohkoilla näkyy ruostetauteja, jotka heikentävät jyvän täyttymistä eli jyvät jäävät normaalia pienemmiksi.

– Puimurien väri muuttuu punertavaksi merkistä riippumatta.

Sato jää Heinolan mukaan keskinkertaiseksi ja vaihtelee suuresti maalajeittain ja alueittain. Multa- ja turvemailla sekä hikevillä hiedoilla saadaan hyviäkin satoja, mutta savisilla mailla jäädään heikkoon tulokseen.

Kesäkuu oli kuiva ja helteinen, ja heinäkuukin paikoin samanlainen, ei tosin niin helteinen. Luumäeltä Parikkalaan saatiin sadetta heinäkuussa 80–140 mm, mikä piristi viljoja. Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella jäätiin 30–50 mm sademäärään, mikä heikensi oleellisesti kasvua.

Toisessa nurmisadossa kosteuserot kärjistyivät. Kuivilla alueilla sato jää erittäin heikoksi, kun muualla, etenkin hikevillä lohkoilla, päästään normaaliin.

Heinola jatkaa perunalla kuivuuden vähentävän mukulamäärää. Ruttotorjuntaa on tarvittu normaalia vähemmän, ja kasvustot ovat terveitä.

– Tosin halla on pariin kertaan ruskistanut varsiston alavilla mailla, viimeksi viime yönä Konnunsuolla oltiin virallisen sääaseman mukaan reilut kaksi tuntia hallan puolella, maksimissaan -1,4 astetta kahden metrin kaorkeudessa. Maanpinnalla ollaan silloin reilun asteen kylmemmässä.

Halla on riskinä myös maitotuleentumisvaiheessa oleville viljoille. Kova halla keskeyttää viljan kehityksen ja sadonmuodostus pysähtyy.

– Nyt odotetaan kauniita sadonkorjuuilmoja. Vähän voisi sataa nurmille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu