Verottaja lähetti 27 000 ihmisen tiedot väärille ihmisille – "Varmistamme, ettei vastaavaa virhettä pääse enää tapahtumaan"

toimitus

Verohallinto kertoi torstaina, että sen tiistaina 6. elokuuta lähettämissä verotuspäätöksissä on havaittu väärille vastaanottajille osoitettuja tietoja. Kyse on noin 27 000 virheellisestä kirjeestä, joista verotuspäätöksiä on 17 000, Verohallinto kertoo STT:lle Virheelliset kirjeet ovat saapuneet asiakkaille postitse 8. elokuuta lähtien.

Virheelliset kirjeet johtuivat tulostusratkaisun teknisestä ongelmasta, Verohallinto kertoi tänään tiedotteessaan.

– Käyttämämme tulostusratkaisu on jostain vielä tietämättömästä syystä sotkenut eri kirjeiden tietoja keskenään. Verotuspäätöksissä on saattanut olla toisen asiakkaan tietoja, esimerkiksi verotus- ja puolisotietoja. Myös yritys- ja henkilöasiakkaiden tietoja on mennyt tulostusvaiheessa sekaisin, Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma kertoo Verohallinnon tiedotteessa.

– Ongelma oli nimenomaan tulostusvaiheessa. Verotusjärjestelmässä ja OmaVerossa tiedot ovat oikein. Esimerkiksi verotuspäätökset ja verokortit ovat OmaVerossa oikein, ja ne löytyvät sieltä pdf-muotoisina, tiedotteessa todetaan.

Verohallinto kertoo keskeyttäneensä kirjeiden tulostuksen heti, kun virhe havaittiin. Tätä ennen postitetuissa kirjeissä ei ole Verohallinnon mukaan ollut tulostusvirheitä, joten esimerkiksi elokuussa maksetut veronpalautukset ja jäännösverot ovat olleet asiakkaiden saamissa kirjeissä oikein, tiedotteessa todetaan.

– Kaiken kaikkiaan kyseessä on vakava virhe, josta olemme todella pahoillamme. Selvitämme perin pohjin, miten virhe on tapahtunut ja varmistamme, ettei vastaavaa virhettä enää pääse tapahtumaan. Olemme tehneet tapahtuneesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, Levasma sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Tietosuojan kannalta tilanne on vakava, apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman kommentoi Ylelle

– Aina on tilanne vakava, kun henkilöiden tietoja menee väärään paikkaan. Varsinkin, jos alustavien tietojen mukaan on kyse kohtuullisen isosta määrästä, Råman kommentoi Ylelle.

Ylen mukaan tietosuojavirhe on Suomen mittakaavassa mittakaavaltaan poikkeuksellinen.

Koska tiedot ovat verotusjärjestelmässä oikein, mitään taloudellisia seuraamuksia ei asiakkaille virheellisistä kirjeistä ole, Verohallinnon tiedotteessa kerrotaan. Virheellisen verotuspäätöksen voi tuhota.

Verohallinto aikoo olla mahdollisimman pian kirjeitse yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joita virhe koskee. Verohallinto lähettää myös virheellisen kirjeen saaneille asiakkaille uuden päätöksen, esimerkiksi verotuspäätöksen tai verokortin.

– Asiakkaiden ei siis tarvitse itse ottaa yhteyttä vaan odottaa rauhassa uutta kirjettä Verohallinnolta, Levasma sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu