Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Ulosotto tai nuoruuden rattijuopumus voi estää työn saamisen – Supo tekee vuosittain työnhakijoista 62 000 turvallisuusselvitystä

Supon turvallisuusselvitys on osa rekrytointiprosessia, jos työtehtävä liittyy esimerkiksi valtion turvallisuuteen, maanpuolustukseen tai niiden tietojärjestelmien tietoturvallisuuteen, kertoo Yle

Kuka tahansa ei siis pääse asentamaan ikkunoita poliisitalon työmaalle, siivoamaan varuskunta-aluetta tai ulkoministeriön virkamieheksi. Jos taustalla on rikosmerkintöjä tai ulosotto, voi työpaikka mennä sivu suun.

Ylen mukaan Supo harkitsee aina tapauskohtaisesti, ilmoittaako se jotain työnhakijan taustasta työnantajalle. Lopullisen päätöksen palkkaamisesta tekee työnantaja.

Luottotiedoilla, ulosottomerkinnällä ja talousrikoksilla on väliä, jos työtehtävässä henkilö saa esimerkiksi käyttöoikeudet rahaliikenteeseen Jos työtehtävään kuuluu olennaisesti auton kuljettaminen, rattijuopumuksesta ilmoitetaan työnantajalle. Huumausainerikoksiin Supolla on tiukka linja: lievätkin rikokset voidaan ilmoittaa työnantajalle. Jos haettava työpaikka on turvallisuusviranomaisessa, pahoinpitelytuomiosta ilmoitetaan hyvin todennäköisesti.

Nyrkkisääntö on, että yksi nuoruuden hairahdus ei vielä pilaa työuraa lopullisesti.

Kaikkein tarkin syyni on laajassa turvallisuusselvityksessä, jossa myös lähimmäisten taustat ja kytkökset voidaan selvittää.

Ylen artikkeli on kokonaisuudessaan täällä.