Kiky kakkosta haluava Etla neuvoo Suomea: "Pidennetty työaika lisää työllisyyttä" – näin paljon enemmän töitä tehdään Kreikassa

Suomalaiset tekevät noin tunnin lyhyempää työviikkoa kuin EU-maissa keskimäärin. Kreikkalaisten työviikko on pisin. Sami Saarenpää

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kiky-sopimus nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä, kehuu Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla maanantaina julkaisemassaan raportissa.

– Vuonna 2016 voimaan tullut kiky-sopimus paitsi nosti Suomen työllisyyttä, myös paransi suhteellista kilpailukykyä, summataan Antti Kauhasen ja Markku Lehmuksen raportissa.

Antti Kauhanen on Etlan tutkimusjohtaja ja Markku Lehmus työskentelee Etlan ennustepäällikkönä.

Työajan pidennyksen osuus työllisyyden parantumisesta oli raportin mukaan noin 40 prosenttia.

Loput kikyn työllisyysvaikutuksista selittyvät yritysten sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen keventämisellä.

Raportissa tarkastellaan myös suomalaisten työaikaa työllisyyden ja kilpailukyvyn näkökulmasta.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin tuoreinta työvoimatutkimuksesta ilmenee, että suomalaisten tekemät viikkotyötunnit ovat hieman alle tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyemmät.

Tilaston kärjessä ahkerimpina ovat kreikkalaiset, joille kertyy viikossa neljä työtuntia enemmän kuin suomalaisille.Suomessa myös lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa useimpia muita Euroopan maita enemmän.

Etlassa nähdäänkin Suomeen tarvetta "kiky kakkoselle", jotta työllisyysaste nousisi hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin. Etlan tulkinnan mukaan tavoitteen toteutumiseksi tarvittaisiin ainakin 40 000 työpaikkaa sen lisäksi, mitä on ennusteiden mukaan muutenkin syntymässä.

Etlan mukaan Suomi tarvitsee samansuuruisia kiky-toimenpiteitä kuin edellisen hallituksen aikana.

– Työajan pidennyksen voidaan odottaa lisäävän työllisyyttä noin 8 000‒16 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä, Lehmus laskee.

Edit 13.8. klo 7.57: otsikkoa täsmennetty. Etla ei kehota suoraan ottamaan mallia Kreikasta, vaan julkaisi vertailun työajoista Eurostat-maissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu