Chymoksen perinneyhdistys juhlii 70-vuotiasta Mariannea – makeisen ”isä” Aimo Martikainen aloitti tehtaalla juoksupoikana vuonna 1935

Nykyään Marianne-tuotteet valmistetaan Fazerin makeistehtaassa Lappeenrannassa. Kari Auvinen/Studio Opte

toimitus

Marianne piparminttusuklaakaramelli täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Tuotteen kehittivät karamellimestarit Aimo Martikainen ja Antti Österman Toijalassa, jossa Chymoksella oli tehdas sotien jälkeen 1944–1952.

Makeinen oli aluksi nimeltään Chymos piparminttusuklaakaramelli. Vuonna 1953 se sai taiteilija Aimo Vuorisen ideoimana nimen Marianne. Vuorinen kertoo saaneensa idean Ranskan kansallisneito Mariannesta.

Chymoksen perinneyhdistys ry juhlii 70-vuotiasta torstaina 15.8.2019, Mariannen päivänä.

– Kello kymmeneltä teemme tervehdyskäynnit Tammenoksan sukuhaudalle sekä Aimo Martikaisen haudalle Lappeenrannan Ristikankaan hautausmaalla, kertoo perinneyhdistyksen puheenjohtaja Aku Lipsanen

Diplomi-insinööri Wäinö Tammenoksa perusti Chymoksen vuonna 1906 Tainionkosken Tipanmäelle, mutta siirsi tehtaan Lappeenrantaan vuonna 1922. Chymoksesta kehittyi yksi maamme merkittävimmistä elintarviketehtaista.

Mariannen ”isä” Aimo Martikainen aloitti Chymoksella vuonna 1935 juoksupoikana.

Martikainen eteni urallaan, teki yrityksessä 43-vuotisen työrupeaman ja jäi eläkkeelle viini- ja liköörilinjan johtajan ja teknisen johtajan tehtävistä vuonna 1978.

Mariannen toisesta kehittäjästä Antti Östermanista tiedetään vain, että hän siirtyi toisen työnantajan palvelukseen Toijalasta vuonna 1950.

On myös mahdollista, että jo karamellimestari Leonid Kasankin teki Toijalassa piparminttusuklaakaramellin kehityskokeiluja ennen kuolemaansa vuonna 1946.

Perinneyhdistys on juhlavuoden kunniaksi teettänyt Tammenoksan sukuhaudan kunnostuksen.

Hautamuistomerkin kivet puhdistettiin ja tekstien kultaukset uusittiin. Vaativan työn suoritti lappeenrantalainen Hautakivikaiverrus Marko Hyppänen

Sukuhaudassa lepäävät vuorineuvos Wäinö Tammenoksan ja hänen vaimonsa Hildan lisäksi heidän vanhin poikansa Tauno, keskimmäinen poika Olavi sekä Taunon vaimo Hjördis.

Tammenoksan tyttäret teettivät sukuhaudalle laatan, jossa kerrotaan Jukka Tammenoksan hautapaikan olevan Kulosaaren hautausmaalla Helsingissä.

Kauppaneuvos Jukka Tammenoksa oli Wäinön ja Hildan nuorin poika. Hän oli Chymoksen toimitusjohtaja vuosina 1928–1952.

– Sukuhaudan kunnostushanke oli pienelle yhdistyksellemme suuri taloudellinen ponnistus. Se ei olisi onnistunut ilman Fazerin ja Lappeenrannan Killan taloudellista tukea, Lipsanen kiittää.

Juhlavuoden toinen merkittävä hanke on Leena Kaurian toimittama historiikki ”Tähdenlento Toijalassa – tarina Chymos-tehtaasta 1944–1952”. Julkaisun markkinoinnista vastaa perinneyhdistys.

Torstaina iltapäivällä kello 14 istutetaan juhlavuoden puu Marianne-puistoon yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin ja Fazerin edustajien kanssa.

– Puun valinnasta saamme kiittää kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosta, ja Fazer on kanssamme juhlimassa Mariannea, Aku Lipsanen toteaa.

Puisto sijaitsee Marssitien ja Maneesikadun kulmauksessa. Aiemmin puistoon on istutettu itsenäisyyden juhlavuoden puu vuonna 2017. Myös silloin mukana olivat Fazer ja Lappeenrannan kaupunki.

Marianne on aina ollut yksi Suomen suosituimmista makeisista ja se on saavuttanut menestystä myös ulkomailla.

Kun Toijalan tehdas vuonna 1952 lakkautettiin ja makeistuotanto siirrettiin takaisin Lappeenrantaan, karamellimestari Martikainen ja osa hänen osastonsa henkilökunnasta siirtyivät mukana.

Valmistus jatkui, ja nykyään Marianne-tuotteet valmistetaan Fazerin makeistehtaassa Lappeenrannassa.

Fazer osti Chymoksen liiketoiminnan vuonna 1993, josta lähtien Marianne on kuulunut Fazerin tuotevalikoimaan.

Chymoksen perinneyhdistys ry on aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on Chymoksen teollisuus- ja kulttuurihistorian vaaliminen ja tallentaminen.

Yhdistys harjoittaa julkaisutoimintaa ja mm. vuonna 2014 ilmestyi historiateos ”Meidän Tehdas Chymos – perheyhtiön aika ja muutoksen vuodet”.

Jäseniä yhdistyksessä on hieman yli sata. Valtaosa heistä on entisiä chymoslaisia ja heidän perheenjäseniään.

Mariannen nimipäivä 15.8. on vakiintunut Marianne-karamellien juhlapäiväksi.

Marianne aloitti juhlimisen jo alkuvuodesta, kun myyntiin tuli erä karamellipusseja, joissa Mariannen nimen paikalla oli 50 suosittua, suomalaista naisen nimeä.

Elokuussa Mariannea juhlitaan eri tapahtumissa sekä Toijalassa että Lappeenrannassa.

Lisäksi Mariannea juhlitaan Fazer Experience -vierailukeskuksessa, ja Fazer Café -kahviloiden valikoimaan tulee Marianne-kakku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu