Tuore budjettiehdotus: Lapsiperheille, pienituloisille ja eläkeläisille hyviä uutisia – Haittaveroihin korotuksia

Valtiovarainministeri Mika Lintilä. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esitteli valtiovarainministeriön budjettiehdotusta keskiviikkona 14. elokuuta.

Ehdotuksessa on hyviä uutisia pieni- ja keskituloisille. Heidän ansiotuloverotustaan aiotaan keventää 200 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi alimpia eläkkeitä ja perusturvaa aiotaan korottaa.

Muita verotukseen liittyviä muutoksia ovat asuntolainan korkovähennyksen asteittain leikkaaminen ja kotitalousvähennyksen maltillinen pienentäminen. Solidaarisuusveron perimistä jatketaan hallituskauden loppuun.

Verokarhun rouhaisu tuntuu entistä kovemmin tupakoitsijan kukkarossa. Tupakkaveron korotuksia jatketaan asteittain. Tavoitteena on, että korotus toisi ensi vuonna valtion kirstuun 50 miljoonaa euroa aiempaa enemmän.

Liikennepolttoaineiden verotusta korotetaan 250 miljoonalla eurolla. Korotus tulee voimaan elokuun alussa 2020.

Veronkorotukset näkyvät myös juomahyllyllä. Virvoitusjuomaveroa korotetaan 25 miljoonalla eurolla.

Lisää rahaa on luvassa teiden ja ratojen kunnossapitoon, luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös poliiseja aiotaan lisätä koko maassa.

Opiskelijoille on luvassa huoltajakorotus ja opintotuen indeksikorotus. Lapsiperheiden etuuksiin on tulossa korotuksia ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ollaan pienentämässä.

Lintilän ehdotuksessa korostuu työllisyystavoitteen pakottavuus, työllisyysaste on saatava 75 prosenttiin. "Hallituksella ei ole sellaista vaihtoehtoa, jossa työllisyystavoite jää toteutumatta, mutta menojen suunnitellut lisäykset toteutuvat", toteaa valtiovarainministeriön materiaalissa.

Työllisyystavoite aiotaan saavuttaa varmistamalla palkkatuen rahoitus, lisäämällä työpaikkaohjaajia ammatilliseen koulutukseen, parantamalla ulkomaisen työvoiman lupaprosessien toimivuutta. Työvoima- ja elinkeinopalveluiden toimivuus aiotaan varmistaa muun muassa työttömien määräaikaishaastatteluilla.

Valtiovarainministeriössä lasketaan, että muun muassa työttömyysjaksojen lyhentäminen ja osatyökykyisten työllistymisen edistäminen varmistaisivat julkisen talouden tasapainon saavuttamisen vuoteen 2023 eli hallituskauden loppuun mennessä. Tasapainon saavuttaminen edellyttää myös sitä, että investointeihin saadaan vauhtia.

Menolisäykset ollaan toteuttamassa osittain velkarahalla. Valtio on lähivuosina velkaantumassa odotettuakin enemmän. Budjetti on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallituksen budjettiesitys julkaistaan 7. lokakuuta. Sen jälkeen se siirtyy eduskunnan hyväksyttäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu