Ensirekisteröintien määrä tippui rajusti – sähköautojen suosio näyttää kasvavan

Sähköautojen määrä liikenteessä on kasvanut reilusti viime vuodesta. Tänä vuonna uusia sähköautoja on otettu käyttöön jo 996 kappaletta. Kuvituskuva. Vuokko Nissinen

toimitus

Etelä-Karjalassa ensirekisteröitiin 1 453 henkilöautoa tämän vuoden heinäkuuhun mennessä.

Viime vuonna samaan aikaan uusia autoja rekisteröitiin 1 809.

Pakettiautoja on rekisteröity 163 kappaletta. Viime vuonna määrä oli 152. Kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä kasvoi neljästäkymmenestä neljäänkymmeneenviiteen.

Matkailu-autoja ensirekisteröitiin Etelä-Karjalassa 23. Viime vuoden heinäkuussa luku oli 21. Ensirekisteröityjen linja-autojen määrä nousi tänä vuonna kolmesta viiteen.

Kaikkien autojen ensirekisteröintien määrä on maakunnassa tippunut reilut 16 prosenttia. Tämä noudattelee maanlaajuista trendiä.

Suomessa on ensirekisteröity tänä vuonna 11 prosenttia vähemmän autoja kuin viime vuonna.

Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä autoja rekisteröitiin kaikista vähiten. Yhdessäkään maakunnassa ensirekisteröintien määrä ei ole kasvanut viime vuodesta. Vähiten luvut tippuivat Keski-Pohjanmaalla, reilut 2 prosenttia.

Täyssähköautojen määrä liikenteessä on kasvanut reilulla tuhannella viime vuodesta.

Viime vuonna uusia sähköautoja rekisteröitiin 776 kappaletta. Tänä vuonna uusia sähköautoja on otettu käyttöön jo 996 kappaletta.

Uusien ladattavien hybridiautojen, eli sekä bensiini- että sähkömoottorilla varustettujen ajoneuvojen määrä sen sijaan näyttää jäävän viime vuoden lukuihin.

Viime vuonna niitä rekisteröitiin 4 932. Tänä vuonna hybridejä on ensirekisteröity 2 404.

Koko maanlaajuisesti henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat jäämässä viime kesän tahdista.

Heinäkuussa ensirekisteröitiin 9 217 henkilöautoa, mikä on 3,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Heinäkuun lukemat ovat silti verrattain korkeat, sillä heinäkuun rekisteröinnit ovat ylittäneet 9 000 auton rajan aiemmin tällä vuosikymmenellä vain viime vuonna.

Selvästi suosituin merkki ensirekisteröinneissä on Toyota. Tänä vuonna niitä on rekisteröity 9 498 kappaletta. Toyota oli suosituin merkki myös viime vuonna.

Toiseksi suosituinta merkkiä Skodaa on ensirekisteröity tänä vuonna 7 402 kappaletta. Kolmatta sijaa pitää Volkswagen. Niitä on tänä vuonna rekisteröity 7 394.

Ensirekisteröidyistä henkilöautojen malleista suosituimpia tänä vuonna ovat olleet Skoda Octavia, Nissan Qashqai, Toyota Yaris, Ford Focus ja Toyota Corolla.

Suomessa uusia henkilöautoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 69 497, joka on 12,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Viime kesänä henkilöautojen ensirekisteröintejä vilkastutti syyskuussa voimaan astunut pakokaasupäästöjen mittaustavan muutos.

Päästöjen mittaustapa tarkentuu jälleen syyskuussa. EU ottaa ensi kuussa ensimmäisenä maanosana käyttöön laboratoriossa tehtävää päästömittausta täydentävän liikenteessä ajaen tehtävän RDE-mittauksen (Real Driving Emissions).

Sitä edellytetään kaikilta ensirekisteröitäviltä henkilöautoilta syyskuun alusta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu