Uudet luvut julki: Näin kasvoi kaljaralli Viron-laivoilla – "Yllätti rajuudellaan"

Olut on selvästi suosituin Virosta Suomeen tuotava alkoholijuoma. Lassi Sivonen

toimitus

Alkolijuomien matkustajatuonti Virosta Suomeen kasvoi heinäkuussa odotettua enemmän, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen

Tuoreen selvityksen mukaan alkoholijuomien tuonti Virosta kasvoi heinäkuussa henkeä kohden jopa 40 prosenttia.

Syynä on alkoholiveron lasku Virossa.

Kova kasvu yllätti Panimoliiton.

– Vaikka osasimme ennustaa tuonnin lisääntyvän, kasvuluvut yllättävät rajuudellaan. Matkustajista kolme neljästä tuo nyt alkoholia, ja lastit ovat yhä isompia, sanoo Pakarinen tiedotteessa.

Halvan alkoholin takia Viroon matkustavien määrä on selvityksen mukaan jopa tuplaantunut.

Lähes jokainen tutkimukseen vastannut kertoi tuovansa alkoholia omaan käyttöönsä.

– Viime vuoden heinäkuussa noin joka kymmenes kertoi hinnan vaikuttavan matkustusintoon, nyt jopa joka neljättä motivoi alkoholin halvempi hinta. Tämäkin on hurja muutos.

Pakarinen sanoo olevansa tyytyväinen valtiovarainministeriön ehdotukseen, jossa Suomen alkoholiverotusta ei kiristetä ja alkoholin matkustajatuonnin kehitystä seurataan.

Pakarisen mukaan "kaljaralli" kuvaa erittäin hyvin Viron-tuontia. Selvityksen mukaan matkustajista 38 prosenttia matkustajista toi Suomeen olutta.

Kaljakärryjä oli myös yhä raskaampi vetää, sillä määrällisesti olutta tuotiin 33 prosenttia enemmän.

– Kun viime vuoden heinäkuussa olutta tuoneet matkaseurueet toivat keskimäärin 28 litraa olutta, tämän vuoden heinäkuussa määrä oli kasvanut 32 litraan.

Myös muita panimojuomia kuljetti yhä useampi: siideriä toi 25 prosenttia ja long drink -juomia 29 prosenttia matkailijoista.

Väkevissä alkoholijuomissa niin tuojien kuin litrojen määrä laski hieman heinäkuussa.

Kaikkiaan alkoholijuomia tuotiin heinäkuussa 4,7 miljoonaa litraa, mikä on 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Yli 100 litraa tuoneiden suurtuojien määrä ei kasvanut, mutta 20–100 litraa tuoneiden matkustajien osuus lisääntyi.

Selvityksen teki Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy. Siinä haastateltiin Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavia suomalaisia.

Selvityksen tilaajia ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Kommentoi

Palvelut